Ostrov v Rudém moři. Tím bude do slova a do písmene Liberecký kraj, na jehož vládě se nebude podílet žádná z parlamentních stran. Voliči jim tu vystavili nelichotivé vysvědčení. Koalici utvoří zdejší uskupení regionálních stran Starostové pro Liberecký kraj a Změna pro Liberecký kraj.Půjde o koalici křehkou, neboť viset bude na jediném hlasu. Původně se počítalo, že dvojkoalici podpoří buď ODS, nebo ČSSD výměnou za místo v radě, ty to ale odmítly.

Těsné, ale pevné

„Může to vypadat jako složité, ale věřím, že zbylých 22 zastupitelů přesvědčíme v jednotlivých předkládaných návrzích, aby je podpořili. Jsme připraveni diskutovat i o jejich návrzích," oznámil budoucí hejtman a lídr Starostů Martin Půta.

Těsnost hlasování koalice s 23 zastupiteli v 45-členném zastupitelstvu si uvědomuje i Změna pro Liberecký kraj. Její předseda Jan Korytář ale její pevnosti věří.

Grafika krajská vláda

„Jsou tu i další faktory, které koalici stmelují. Neodvíjí se to jen od počtu hlasů, ale i od způsobu jednání s opozicí, programové blízkosti, společné vizi politiky nebo zákulisních hráčích. Naše koalice bude těsná a je zájmem obou stran, aby ji udržely," konstatoval Korytář.

ODS i ČSSD shodně zareagovaly prohlášením, že hodlají být tvrdou opozicí. Krajský předseda ČSSD Robert Dušek připustil, že pro stranu je to nová zkušenost, s níž se bude muset poprat. „Budeme hlasovat ne podle přání koalice, ale pro dobro tohoto kraje," podotkl Dušek. Obdobně reagoval i předseda liberecké krajské ODS Přemysl Sobotka.

„Vytvoření koalice SLK a Změny je svobodným rozhodnutím vítěze voleb. My zůstaneme v opozici a doufám, že nové vedení kraje nám jako opozici dá k dispozici kontrolní mechanismy," řekl k sestavení dvoustranné koalice. Podle jeho slov byla nabídka, která zazněla vůči ODS i ČSSD, nepřijatelná.

„Zejména pro nás byly nepřijatelné ultimátní požadavky Změny," objasnil Sobotka.

Připomeňte si, jak dopadly krajské volby

Komise a výbory zastupitelstva chce nově vzniklá koalice obsadit nejen zástupci opozice, ale i stran, které se do zastupitelstva nedostaly.

„Zachováme princip poměrného zastoupení subjektů zvolených do zastupitelstva, Oslovíme ale i strany, které se do zastupitelstva nedostaly. Pokud nám nabídnou odborníky, jsme připraveni i jim umožnit účast v komisích a výborech," nastínil Martin Půta. Připomeňme, že strany, co nepřekročily pětiprocentní hranici nutnou pro zisk alespoň jednoho mandátu, získaly v součtu od voličů přes 20 % hlasů.

O rozdělení postů v radě kraje konkrétním členům koalice se rozhodne do konce příštího týdne.