„Poslední takový případ jsme měli minulý týden, kdy opilý muž na traumatologickém příjmu napadl sestřičku. Bil ji pěstí do obličeje. Před dalšími ranami ji zachránil lékař a přivolaná policie," popsal vedoucí zdravotní bratr Jakub Kopecký. Napadená zdravotnice po vyšetření zůstává stále v pracovní neschopnosti.

„Za poslední rok je to už třetí takový případ. Někteří útočníci jsou opilí, jiní jsou agresivní i bez alkoholu. Útoky, kdy do nás pacienti jen strkají nebo nám sprostě nadávají, už na ambulanci ani nepočítáme," dodal Kopecký. Výjimkou nejsou pacienti, kterým na traumatologii zachrání život a místo díků se dočkají urážek. „Za posledních deset let jsme měli zhruba 15 případů vážných napadení sester na traumatologii. Lidé se chovají k těm, kteří jim zachránili život, neuctivě. Vulgárně jim nadávají a ještě jim ubližují nebo jim vyhrožují," potvrdil lékařský ředitel a přednosta traumacentra MUDr. Richard Lukáš s tím, že takových případů evidují na lůžkovém oddělení několik týdně.

Agrese i z léků

S agresivními pacienty se zdravotníci setkávají napříč odděleními. „Mnoho pacientů je agresivních v důsledku léků, jež musí na svá onemocnění užívat, a své fyzické a verbální útoky neumí ovlivnit," vysvětluje ředitelka pro ošetřovatelskou péči Marie Fryaufová. S těmito pacienty jsou konfrontováni například v onkologickém centru. „V poslední době se setkáváme s agresivitou od pacientů, kteří jsou paradoxně dobře a dlouho léčeni. Tím pádem se dožijí stádií choroby s generalizací onemocnění s metastázami do mozku. Mnohdy jsou to věkově mladí lidé do 30 let věku. Mají změněné chování v důsledku chorob, a než se nasytí organismus zklidňujícími léky, hází po personálu, co jim přijde do ruky. Letos v létě máme takových agresivních pacientů velmi mnoho, takže musejí být nakonec přikurtováni k posteli. Někteří se snaží i utéct," popsala zkušenosti z libereckého onkocentra vrchní sestra Dana Hrstková.

Stejnou zkušenost mají zdravotníci také na neurocentru. „Vloni jsme měli dva případy pacientů s poraněným mozkem, kteří k nám byli přijati po napadení v opilosti. Nedodržovali režim, odcházeli z oddělení, napadali personál slovně i fyzicky. Jeden z nich dokonce ohrožoval personál i spolupacienty kapesním nožem a lahví od vypitého piva. Další vyhazoval vybavení pokoje z okna," zmínila vrchní sestra Milena Dudová s tím, že pro sloužící personál je velice náročné takové situace zvládat. „Takovou událost zdravotníci dost dlouho prožívají a mají obavy z dalšího útoku, není to vůbec příjemné," dodala vrchní sestra neurocentra. Se zvládáním zátěžových a stresových situací pomáhá personálu také tzv. peer program, který slouží jako podpora zdravotníkům přímo v terénu, čímž se pro ně stává dostupnější, rychlejší a účinnější.