Nejen křišťálové trofeje pro vítěze nejnáročnějšího cyklomaratonu ve střední Evropě, ale také vlastní tým na trase. Už druhým rokem v jednom ze dvanácti projektů Cesta za snem v úterý 1. srpna od pražského Břevnovského kláštera odstartuje také osmičlenné družstvo Preciosy. Dva muži na handbike a šest zdravých kolegů, zaměstnanců sklářského giganta.

Další ze série letních koncertů v rámci akce Jablonecké kostely otevřeny proběhl 25. července v kostele svaté Anny v Jablonci nad Nisou.
FOTO: Do ticha kostela zazněla hudba

Cíl je jasný: Ujet 2222 kilometrů nonstop v limitu do 111 hodin. „Chceme lidem umožnit zážitek, na který by si sami třeba netroufli,“ vysvětlila smysl celého projektu ředitelka Nadace Preciosa Andrea Kroupová. Kolem celé republiky pojede dalších 300 cyklistů. Celkem 35 týmů závodí zhruba pět dní a pět nocí. Projekt musí kontrolními body a vyhnout se zakázaným místům.  „Loni přišla krizovka v Náchodě. U autosalonu je ohromný stoupák,“ svěřil se Jiří Sommer, který startuje na handbike. Jeho povinností bylo ujet „jen“ sto kilometrů, ale vzhledem k tomu, že za každý ujetý kilometr navíc se odpočítávala jeho týmu z času minuta, „šlápli“ oba handicapovaní bikeři do pedálů. Družstvu Preciosy odečítávali nejvíc ze všech. „Jen za mě dvě hodiny a za Bohouše Dvořáka téměř stejně,“ dodal jezdec.

Hepatitidě typu A můžete účinně předejít očkováním. O předpis a podání vakcíny požádejte svého praktického lékaře.
Svět si připomíná nebezpečí žloutenky

Jakou zvolili strategii letos? Šéf výpravy, jinak personální ředitel Preciosy z Kamenického Šenova, Pavel Brzák, říká, že nesmí podcenit odpočinek doprovodného týmu.
V realizačním týmu tak najdeme například i fyzioterapeuta Jaroslava Jisla, který je vášnivým jezdcem na koloběžce. Tu ale v tomto případě nechává doma.  I letos přijdou velmi těžké úseky. Jeden z nich bude na trase z Liberce do Nového Boru. Další v Ústeckém kraji. Zakázané jsou velké silnice a některá další místa. Třeba spojnice Děčín Teplice. „Ženou nás do Tisé, do kopců. Jinudy to nejde,“ vysvětlil týmový konstruktér Ondřej Litresits, který s jedoucím Pavlem Brzákem ještě ladí úseky trasy.

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR vypustili 24. července na letišti v Hodkovicích nad Mohelkou 20 syslů obecných. Zvířata by měla posílit zdejší populaci.
Zachraňují populaci syslů, nový domov mají na letišti

A jaký si dal tento tým cíl? „Chceme se dostat do cíle za tři dny a tři noci. Čím tam budeme dřív, tím déle budeme odpočívat,“ uvedl s nadsázkou Brzák. Podle toho se pak dá jen těžko odhadnout, kdy bude projíždět tahle parta sportovců Jabloncem kolem Muzea skla a bižuterie, kde je kontrolní point. Loni se časově „sekli“ o více než tři hodiny.
Proč je tento údaj tak důležitý? Protože se tady k týmu připojí tři důležití jezdci. Jedním z nich je hejtman Libereckého kraje Martin Půta, druhým majitel Preciosy Ludvík Karl, ale především patron týmu. Tím je letos Martin Trakala, kterému před dvaceti lety po úraze museli amputovat obě ruce. Chybět pochopitelně nebude na startu u Břevnovského kláštera ani v cíli na Kampě, ale to nebude ve sportovním. „S týmem, panem hejtmanem a panem Karlem vyjedu kousek z Jablonce,“ potvrdil Trakala.

Miroslav Pelta. Ilustrační foto.
Jablonecký fotbalový boss Pelta v tom není sám, v kauze padla další jména

Právě pro něj totiž tým vyjede víkend plný zážitků na Máchově jezeře, kde je vše přímo uzpůsobeno pro handicapované sportovce. A to není všechno. „Nadace Preciosa mu z veřejné sbírky Křišťálové tvoření pomáhá poskytla 25 000 korun na stavbu speciálního kola,“ doplnila ředitelka nadace.