Například na Trosky, které jsou nejnavštěvovanější památkou v kraji, dorazilo letos dosud přes 86 tisíc lidí, loni to bylo téměř 117 tisíc. Znát byl úbytek nejen zahraničních návštěvníků, mezi které patří v posledních letech především Poláci a Němci, ale i školních výprav. Například na Sychrov či Bezděz, tradiční cíle školních výletů, přišlo v červnu jen necelých šest tisíc návštěvníků, na Trosky bezmála deset tisíc. To je bylo zhruba o třetinu méně než v předchozím roce.

„Samozřejmě, že budeme muset počítat se ztrátou, ta už se nedohoní,“ potvrdila mluvčí územní památkové správy se sídlem na Sychrově Lucie Bidlasová. Úspory budou muset hledat památkáři například v počtu průvodců, ale třeba i ve skromnější květinové výzdobě.

Přesto ale dokázali jednotliví kasteláni připravit pro letošní sezónu celou řadu novinek. A to ještě netuší, zda i její závěr nebude poznamenaný řadou opatření. K té první v podobě roušek už došlo. „V interiérech jsou samozřejmostí, lidé se ale často ptají na to, zda jsou roušky povinné třeba na Bezdězu a Troskách. Na venkovních trasách zatím ne, ale prosíme návštěvníky, aby je měli nasazené s ohledem na naše zaměstnance u pokladny a na Bezdězu u tras, které procházejí interiérem,“ upřesnila Bidlasová s tím, že situace se bude v průběhu podzimu pravděpodobně měnit. „Je proto dobré sledovat před návštěvou naše weby či Facebook s popisem aktuální situace,“ upozornila mluvčí.

Severočeské muzeum v Liberci je už dva a půl roku zavřené pro návštěvníky.
Podívejte se, jak vypadá Severočeské muzeum po rekonstrukci za 143 milionů

Mezi nejvýraznější novinky řadí otevření nové prohlídkové trasy na Sychrově s kabinetem kuriozit a celoroční zpřístupnění Zákup. „Otevřeno bude denně kromě pondělka, ale návštěvníci musí počítat pouze se dvěma prohlídkami denně,“ podotkla mluvčí.

Na Frýdlantě funguje celosezonně dětská trasa pro rodiče s dětmi. Poslední zářijový víkend bude zpřístupněna Bredovská zahrada na Lemberku, v závěru měsíce zde otevřou také středověkou věž s krásnou vyhlídkou po okolí.

Ředitel volejbalového klubu v Liberci Pavel Šimoníček (vpravo) na snímku ze 17. května 2017 společně s univerzálem Janem Štokrem.
Pavel Šimoníček: Stopka může mít velké následky. Bojím se, že přijdeme o živnost

Zámek Sychrov zpřístupnil od 1. září novou prohlídkovou trasu ve 2. patře pod názvem „Soukromé apartmány Arthura a Gabriely Rohanových“. Okruh je výběrový, určený pro maximálně osm návštěvníků ve skupině a vstupenky jsou k dostání pouze on-line. Trasa je ve zkušebním provozu zatím do 31. října.

Zajímavosti si ale připravili také třeba v okolí. Na zámku v Ratibořicích, dějišti románu Babička zpřístupnili během září i památky, které k Babiččinu údolí neodmyslitelně patří – Rudrův mlýn a Staré bělidlo. „Obvykle těmito památkami na podzim provázíme pouze o víkendech, ale zpřístupněním i ve všední dny bych chtěl poděkovat všem návštěvníkům za přízeň a ty, kteří to k nám ještě nestihli, motivovat k návštěvě. Pokud o prohlídky mlýna a Starého bělidla zájem bude, zpřístupníme je i v říjnu,“ zmínil kastelán zámku Ivan Češka.