Podle liberecké módní návrhářky Jarky Kašpar je kouzlo vzhledu především v sebevědomí. A pak také v umění udělat si čas sama na sebe. Čas by měl být úměrný věku a když vám táhne na padesát, měly by to být alespoň dvě hodinky denně.

„Teď mě asi všechny ty mladé aktivní babičky budou nadávat, že tolik času prostě nemají, ale podle mě je to naprostý základ,“ říká žena, která se ve světě módy a vizáže pohybuje už od studentských let.

Podle ní to ovšem neznamená, že byste tento čas musely nutně prosedět před zrcadlem i když být pěkně upravená je samozřejmě základ. A čím je žena starší, tím větší důraz by na to měla dbát. Ostatně, nevšimli jste si ve svém okolí, kolik žen se dokázalo z dvacetileté nicky zázračně proměnit ve čtyřicetiletou krásku?

„Odráží se v tom sebevědomí. Když je žena pečlivě upravená a dobře oblečená, prostě je to na ní znát,“ nedá se odbýt Jarka Kašpar.

Jenže sebevědomí pokaždé nestačí. A pak přijdou na řadu nejrůznější finty. Jednu z nich vyznávaly už ženy v 19. století. V Anglii vládla královna Viktorie a v módě korzety. „Ty se dnes opět vracejí, staly se velkým hitem,“ potvrzuje návrhářka, která se o jejich renezanci zasloužila.

Korzety totiž dokonale vytvarují postavu. „Velký zájem je o ně především nyní v plesové sezoně. Do korzetu navíc nemusíte hubnout jako do plavek,“ směje se. Ale je to opravdu na ples nebo na party, do práce bych ho asi nedoporučila,“ dodává.

Za tajemstvím čínské krásy

Kult mládí není rozhodně vynálezem poslední doby a produktem Američanů, jak se jim s oblibou podsouvá. Například ve staré Číně přikazovala etiketa, aby člověk vypadal zdravě a ten, komu se v tváři začaly rýsovat vrásky, nebo na hlavě šedivět vlasy, se vůči ní významně prohřešil. S prvními vráskami bojovaly čínské ženy, zejména pak císařské konkubíny pomocí akupunktury. I dnes se touto tradiční kosmetickou metodou zabývají některé kosmetické salony, ale i léčebná centra zaměřená na čínskou medicínu.

Nic ale není zadarmo, ani návrat k mládí. Jedno sezení stojí podle aktuální informace 2 200 korun. Počet sezení závisí na kvalitě pleti, žena mezi 40 a 50 by jich měla absolvovat zhruba 6 až 8.

Jednoduchost, střídmost, kvalita

Tato tři slova radí ženám liberecký kadeřník Václav Kulbábl. Krásné, kvalitní a dobře ošetřené vlasy jsou základem elegance. Z neupravené popelky se kvalitním účesem, barvou a ošetřením může stát královna plesu. Ne nadarmo se říká, že účes je korunou vzhledu. Za největší nešvar českých žen považuje nedostatečnou péči, nezdravé a špatně barvené vlasy. A především pak tříbarevné, kontrastní melíry. „Ty nebyly módní, ani když módní byly,“ říká kadeřník na adresu české speciality. Na překážku u zralých žen nejsou ani dlouhé vlasy. „Pokud jde o ženu drobnější postavy a opět, pokud jsou kvalitně ostříhané a upravené,“ dodává kadeřník, který češe v předním pražském salonu.

Na řadu přichází chirurg

Své slovo v proměnách vzhledu hrají pochopitelně i různá kosmetická a chirurgická vylepšení. „Jejich počet narůstá. Estetické operace jednak přestaly být tabu a také jsou už pro řadu lidí ekonomicky dostupné,“ říká plastický chirurg Vladimír Dobeš z Jablonce nad Nisou. Podle lékaře absolvují kosmetické operace stále mladší lidé a výjimkou nejsou ani muži. Zejména u korekcí očních víček.

Čapek by se divil. Věc Makropulos si říká anti-aging

Nový medicínský obor, který usiluje o to, aby se lidé dožili vysokého věku v dobré fyzické i psychické kondici. Využívá vyšetřovacích metod, které člověka prověří ze všech stran, zjistí, co organismu chybí ještě před propuknutím samotné nemoci a srovná organismus do celkové rovnováhy. U nás se tomuto oboru věnuje zatím jediná odbornice MUDr. Monika Golková z Prahy. Podle ní je jedním z hlavních předpokladů dlouhého života vyvážená kvalitní strava. Velkou roli však hraje i genetika, socializace a aktivní přístup. Dnes už podle ní není 65 nebo 70 let žádný věk, lidé jsou vitální a cítí se dobře. „O stáří se opravdu hovoří až po 85 letech, tedy v takzvaném čtvrtém věku. Důležité podle ní je, aby se prodlužoval především kvalitní věk a lidé mohli užívat to, na co dříve neměli čas.

Pokud se chystáte k tomuto zákroku, pak je právě teď nejvhodnější termín. „U některých pacientů totiž mohou čerstvě zhojené jizvy při kontaktu se sluncem výrazněji pigmentovat,“ doplnil MUDr. Jiří Korynta, primář Oční kliniky v Liberci.

Lidé, kteří dávají přednost neinvazivním metodám, například u takzvaných liposukcí, by však podle lékařů měli počítat s tím, že efekt nebývá dlouhodobý.