K českým internetovým stránkám, českým textům k výstavám a českému zvukovému průvodci tak nyní přibyl nejen interaktivní plánek pevnosti, ale i český audioprůvodce pro děti. Ten si mohou zdarma vypůjčit všichni návštěvníci k audioprůvodci pro dospělé, jehož zapůjčení stojí 2.50 euro.

Lidová píseň o životě a práci v pevnosti

Dětský zvukový průvodce představí těm nejmenším pevnost prostřednictvím malého Maxe a Marie. Obě děti kladou zvídavé otázky dávnověkému veliteli pevnosti Alfredu von Oerovi, jenž se náhle vynoří přímo z roku 1900. Velitel von Oer vypráví o dřívějším životě na pevnosti, kdy tu nežili pouze sami vojáci. Tehdy byla pevnost zároveň malou osadou, kde bydlely i rodiny vojáků a kde každý z nich vykonával zároveň i nějaké řemeslo. Tak, jak se o tom zpívá v königsteinské lidové písni, kterou návštěvníci na dětském audioguidu rovněž najdou.

Zpívá se tu o pekaři, který šidil chleba na váze, o doktorovi, který předepisoval různé lektvary, o strážníkovi, krejčím, řezníkovi, hostinském, dokonce i o ctihodném varhaníkovi, který o nedělích hraje v posádkovém kostele na varhany, ale během týdne musí kydat hnůj. A refrén je jednoduchý, prostě jupajdý jupajdá…

Audioprůvodce přináší zároveň i ukázky různých zvuků, například rachocení řetězů v pevnostní věznici či zvuk zdejších vzácných varhan.

Ukázku s písní najdete na: www.festung-koenigstein.de/index.php/audioguide-fuer-kinder.html.

Dočasné výstavy

V Portálovém domě (Torhaus) můžete v současné době shlédnout výstavu s názvem „Objeveno na obrazech, dohledáno v depozitářích“, která přináší srovnání zobrazení různých historicky významných předmětů na starých malbách, grafikách a fotografiích s originálními předměty nalezenými v depozitářích, jež jsou na výstavě k vidění v reálu.

„Slavnost hory“ (Bergfest) je název výstavy děl umělkyň Eriky Liebig (keramika) a Bärbel Kuntsche (grafika). Zde je prezentována keramika a nádobí v asijském stylu, který inspiroval Eriku Liebig na jejích četných cestách. Bärbel Kuntsche nabízí v rámci výstavy k nahlédnutí své linoryty, akvarely, velkoformátové akty a portréty. Tuto dočasnou výstavu najdete v Magdalenině hradě (Magdalenenburg).

Užitečné informace

Pevnost Königstein
01824 Königstein (Sachsen)

Otevírací doba:
listopad březen: denně 9.00 17.00 hodin
duben říjen: denně 9.00 18.00 hodin
24.12. zavřeno, 31.12. jen do 15.30 hodin

Audioguide v češtině: 2.50 euro, k němu audioguide pro děti zdarma


Příjezd/mapa: www.festung-koenigstein.de/index.php/prijezd.html

Více na v češtině: www.festung-koenigstein.de/index.php/oteviraci-doby-vstupni-ceny.html
www.festung-koenigstein.de/museum/cz (česky)
Zajímavosti

Pevnost Königstein (česky Králův kámen) získala své jméno podle českého krále Václava I. Ve středověku stál na tomto místě hrad, který náležel k českému království. První písemná zmínka o Königsteinu pochází z roku 1241, kdy zde král Václav I. zapečetil tzv. Hornolužickou hraniční listinu „in lapide regis“ (na králově kameni). V této listině byly vytyčeny hranice mezi Horní Lužicí, Míšeňskou nížinou a Děčínským územím.

Více než 400 let stará horská pevnost je nejen jedinečným příkladem evropské pevnostní architektury, ale patří také mezi nejoblíbenější výletní místa v Sasku. Pohodlné „dobytí“ pevnosti usnadňují dva výtahy a parkoviště v blízkosti pevnosti.

Na skalní plošině ve výši 247 metrů nad hladinou Labe se nachází více než 50 impozantních vojenských staveb z dob renesance, baroka a 19. století, a rozsáhlé parky, které z pevnosti dělají velmi příjemné místo k pobytu.

Na ploše o rozloze téměř 13 fotbalových hřišť se nachází například nejstarší dochovaná kasárna v Německu (1589/90), první posádkový kostel v Sasku (1676) a nejhlubší studna v Sasku hluboká 152,5 metru.

Procházka po 2,2 km dlouhé trase podél hradeb pevnosti nabízí fascinující výhled na labské údolí, na Česko-Saské Švýcarsko a na výběžky východní části Krušných hor.