Nádhera! Krása navozující pohodu! Festival barev! Ještě mnoho dalších nadšených reakcí přinese každému návštěva japonské zahrady, kterou za svým domem na Litoměřicku buduje Jan Svoboda prakticky od roku 1972.

Zahrada se během desetiletí měnila

„Tehdy jsem se seznámil s Karlem Kaloušem, který už měl japonskou zahradu v Dubanech. Když jsem ji uviděl, rozhodl jsem se založit si svou. Karel mi s tím moc pomohl,“ vzpomíná na své „japonské“ začátky Jan Svoboda.

Během té dlouhé doby měnila zahrada několikrát svou podobu. „Na svém původním místě zůstaly jen jalovce, některé stromy jsem z přední části přesadil dál do zahrady,“ říká Jan Svoboda.

Rozšířením pozemku získal další desítky metrů čtverečních a zahrada svůj současný vzhled. Nabízí tak mnoho zákoutí, kterým nelze dát asi jiný atribut než „kouzelná“.

Většina dřevin je z české školky

Dřeviny v drtivé většině pěstitel získal z okrasné školky v Poplzích u Libochovic. Čtyři borovice a javor, kameny či misky Jan Svoboda zakoupil od dovozce, který je vybral přímo na zahradách v Japonsku.

„Dovezené dřeviny musí jednak mít rostlinolékařský pas a být tři měsíce v karanténě, aby do Česka nezavlekly nějakou chorobu,“ vysvětluje majitel zahrady. A vůbec nejstarší strom na ní?

„Nigra velká u domu stojí asi 43 let, byla tu tedy už před založením zahrady. Nejmladšími přírůstky jsou magnólie, zlatá metasekvoj a Pinus densiflora Umbraculifera (borovice hustokvětá),“ rekapituluje Jan Svoboda.

Dodává: „Nejvíce zásahům se za 35 let podrobila strobuska (borovice vejmutovka) poblíž domu, jejíž koruna je sestříhána do velké koule.“

Japonská zahrada…

…je charakteristický typ okrasné zahrady. Svůj původ má v Číně, odkud ji postupně přijali za svou a rozvinuli v Japonsku, ale postupem času expandovala i do jiných oblastí.

Charakteristické pro ni je maximální využití volného prostoru, což má původ v malém množství dostupných pozemků v oblasti jejího původu, a snaha o respektování přírody.

Typickou součástí japonské zahrady jsou bonsaje, které se vystavují před samotnou scenérií, aby je perspektiva včlenila do scény.

V japonské zahradě nalezneme četné prvky živé i neživé přírody.

Zdroj: cs.wikipedia.org

V Japonsku byl zatím dvakrát

Je jasné, že nadšenec se musel podívat do Japonska. "Byl jsem tam dvakrát. V roce 2004 jsem viděl nejznámější zahrady v Tokiu, v pohoří Hakone a Jokohamě, které jsou fantastické. V roce 2008 jsem letěl s obchodní delegací."

"Navštívil jsem Tokio a střední část Japonska. V šogunátech byla povinnost udržovat zahrady, takže jsem viděl i 350 let starou. Ne každému se musí líbit – je v ní hodně kamenů a vody. Ale je úžasná…"