„Za listopad roku 2007 jsme vyplatili něco přes 24 tisíc přídavků na dítě. Předpokládáme, že přibližně osm tisíc přídavků bude nyní ze zákona odjemuta,“ informovala Deník ředitelka liberecké Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Přídavky na děti mohly před změnami získat rodiny, jejichž příjmy dosahovaly až do čtyřnásobku životního minima. Nově však budou mít na přídavek nárok jen ty rodiny, které nepřekročí 2,4 násobek životního minima.

„Počítali jsme s manželem, jak na tom budeme. Já beru dvanáct a manžel čtrnáct tisíc čistého, máme dvě děti. Na přídavek tak nejspíš nebudeme mít nárok,“ postěžovala si mladá Liberečanka, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Rodina se dvěma dětmi bude mít nově nárok pouze v tom případě, pokud její čistý příjem nepřevyšuje 22 tisíc korun. Doposud to přitom bylo celých šestatřicet tisíc.

Přehodnocení nároku na přídavky na děti a výše dávky proběhne naprosto automaticky.

„Žadatel se v tomto momentě nemusí o nic starat, ani žádat, po výplatě za měsíc prosinec, která se uskuteční v lednu, budeme do domácností rozesílat oznámení o změně výše dávky nebo rozhodnutí o odejmutí dávky,“ doplnila Kateřina Sadílková.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí je důvodem změny snaha zabránit častému zneužívání v čerpání přídavků. Rodiny zároveň podle ministra Nečase na změně nebudou tratit, vyváží ji totiž daňové slevy na děti.

Další důležitá změna se odehrává také v případě takzvaného rodičovského příspěvku. Všichni, kdo jej pobírali, si totiž do 8. února musí požádat znovu. Úřadníci tak čekají nápor žadatelů.

„Aktivních žádostí máme přes pět a půl tisíce, vybráno je zatím jen tisíc. Na neobvyklý nápor jsme však připraveni, zpracovat všechny žádosti v termínu je naší prioritou, ale bude to vyžadovat značnou dávku trpělivosti a součinnosti nejen u našich dávkových specialistek, ale také od žadatelů,“ uzavřela Sadílková.