„Předpokládáme, že o deset procent porostou ceny bytů v panelových domech. U bytů v cihlové zástavbě, které jsou žádanější a je jich nedostatek, dojde k nárůstu ve výši přibližně patnácti procent,“ řekla Deníku obchodní manažerka liberecké pobočky realitní kanceláře Sting Klára Šimberová.

V loňském roce podle ní ceny bytů na celém území Liberce a okolí vzrostly asi o pětatřicet procent.

Ředitel realitní kanceláře AAABYTY.CZ Petr Illetško byl v odhadech ještě optimističtější.

„Česká republika zažila v posledních letech výrazný růst cen nemovitostí, který v příštích letech zvolní. V průměru za celou republiku se nárůst cen nemovitostí bude obecně pohybovat v horizontu šesti procent,“ uvedl.

Na cenách bytů se v letošním roce podepíše především velká poptávka a nedostatek bytů v žádaných lokalitách.

„Určitým předpokladem je, že více porostou ceny v centru Liberce, kde jsou cihlové byty. A také v lokalitě Ruprechtic a okolí zoologické zahrady, kde je stará cihlová a nízká panelová zástavba, která je velmi žádaná,“ vysvětlila Klára Šimberová.

Klienti realitních kanceláří mají zájem jednak o cihlové byty a také o panelové byty v nízkých domech, ve kterých žije celkově méně obyvatel. Žádanější jsou zároveň klidnější lokality s dobrou občanskou vybaveností. Největší zájem je o byty 1+1 a 2+1.

„Naopak se příští rok zřejmě nevyplatí na Liberecku investovat do nemovitostí jako jsou výrobní prostory se špatnou dostupností, obchodní prostory ve vyšších patrech, kanceláře v okrajové části města, velké byty na velkých sídlištích či nestavební pozemky. Malý zájem je také o byty v přízemí,“ konstatoval Petr Illetško.

Za investičně nejzajímavější považují pracovníci realitních kanceláří kromě centra Liberce například Vesec, Ruprechtice, Zelené údolí nebo Harcov a jeho okolí

„Mezi naopak málo oblíbené lokality patří například oblast Frýdlantska kvůli vysoké nezaměstnanosti a dále příhraniční oblasti s Polskem, kam je špatná dopravní dostupnost,“ uzavřel Petr Illetško.