Od ledna do poloviny prosince takto vykázali policisté v Libereckém kraji 29 násilníků. Ve všech případech se jednalo o muže.

„První rok fungování centra nebyl vůbec snadný, museli jsme navázat spolupráci s policií, justicí i různými organizacemi. To se nám v druhé polovině roku celkem podařilo. Asi nejvíce nyní úzce spolupracujeme s Policií ČR. Pořádáme pravidelné schůze,“ uvedl vedoucí libereckého intervenčního centra Ivo Brát.

V letošním roce proškolilo centrum v Libereckém kraji přes 200 policistů. „Dostali od nás praktické rady, jak se chovat při vykázání násilníka nebo jak domácí násilí vůbec rozpoznat,“ řekl Ivo Brát.

Intervenční centrum poskytuje týraným lidem bezplatnou právní, sociální a psychologickou pomoc. Pracovníci centra se s nimi spojí nejpozději do 48 hodin od nahlášení případu domácího násilí policií. „Pomoc centra je pak nezbytná hlavně po dobu deseti dní, kdy agresor k oběti nesmí,“ dodal Ivo Brát.

Podle něj asi nezávažnější případ řešilo centrum v březnu. Zároveň se jednalo o prvního člověka, kterého policisté vykázali z bytu na Liberecku. Muž z Liberce psychicky, ale i fyzicky ubližoval své 85 leté matce. Ta se proto obrátila na policii.

„Muž ženu terorizoval hlavně psychicky, někdy do ní ale i kopal a tahal ji za vlasy. Týral ji vždy poté, když mu nechtěla dát peníze,“ popsala mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Muž nakonec skončil ve vězení, kde stráví dva roky.

Oběti násilí ale bývají také muži. Dokazuje to případ z počátku roku. „Jednalo se o muže, kterého manželka psychicky týrala a ekonomicky vydírala,“ sdělila nám sociální pracovnice centra Andrea Hermanová. Žena svého muže ponižovala, zesměšňovala a pravidelně obírala o výplatu. Peníze poté sama utrácela pro svoji potřebu. „Nezbývalo tak ani na jídlo pro jejich děti,“ dodala.