Nahoru šly i ceny služeb. Lidé zaplatí více za zabití, kuchání nebo naporcování ryby. Kdo si bude přát kapra kompletně zpracovat, zaplatí za to až 150 korun. Do celkové ceny se započítává i vykrvení, odstranění hlavy, ploutví a stažení.

„Námi doporučené ceny kaprů první třídy by se měly ve stáncích pohybovat od 67 korun za kilogram. Jejich cena tak u nás stoupla asi o pět korun. Mírně podražily i ostatní sladkovodní ryby, které dodáváme hlavně do supermarketů, například štiky nebo pstruzi,“ říká Antonín Chmelický z Rybářství Chlumec nad Cidlinou, které dodává ryby téměř do celých Čech.

Tradiční prodej kaprů zahájil týden před Vánoci obchodní řetězec Tesco. V kategorii první třída nabízí jeden kilogram za 82 korun, v kategorii výběr za 97 korun. Kapři první třídy jsou velcí 1,5 až 2,5 kilogramu, větší ryby spadají do kategorie výběr.

Je však možné, že se cena bude s přibližujícím se Štědrým dnem měnit.

„Denně sledujeme ceny kapra u konkurence a budeme je upravovat tak, aby byly nejnižší v okruhu deset kilometrů,“ uvedla Hana Mádlíková, nákupčí ryb společnosti Tesco Stores ČR a. s.

Vyšší ceny kaprů přičítají rybáři především zvýšení vstupních cen, jako jsou energie, doprava nebo krmivo. Kapr přesto zůstává nejoblíbenější rybou na štědrovečerní tabuli. Stále více žádanější je ale pstruh, tolstolobik, losos, treska nebo halibut. V posledních letech si lidé dopřávají na Vánoce také mořské plody.

„Do naší nabídky jsme proto zařadili také krevety, ústřice, sépiové kroužky a steaky z tuňáka,“ jmenuje Hanka Mádlíková.