Ten pořízené rentgenové snímky ihned digitalizuje a odesílá do počítačů na požadovaná pracoviště nejen ve frýdlantské nemocnici, ale také do Krajské nemocnice v Liberci. Dříve je sem museli doručovat zřízenci. Takové propojení dvou nemocnic je v Česku ojedinělé.

„Je to pro nás i naše pacienty ohromná výhoda,“ říká ředitel frýdlantské nemocnice Břetislav Václavík.

„S novým rentgenem odpadá zdlouhavé vyvolávání snímků. Pacienti je už navíc nebudou muset přenášet k různým odborníkům. Nyní se lékař jednoduše podívá do svého počítače a může se snímkem okamžitě pracovat. Kdykoliv jindy si pak může stejný snímek včetně údajů o pacientovi nalézt v elektronickém sdíleném archivu,“ popsal výhody nového rentgenu Břetislav Václavík.

Okamžitý přístup k digitálním snímkům má také radiodiagnostické oddělení liberecké nemocnice. Oprávnění lékaři si tak mohou snímky, čerstvě pořízené ve Frýdlantě, snadno prohlédnout a vyhodnotit.

„To se pak hodí zejména v případech, kdy je potřeba nález na snímku konzultovat se specialistou, jenž ve Frýdlantě chybí. Péče o pacienta se tím výrazně urychlí,“ řekl lékař a zároveň místostrosta Frýdlantu Miloslav Ferles.

Liberecká nemocnice je takové spolupráci nakloněna. Sama se snaží jednotlivá svá oddělení postupně digitalizovat. „Přesnos dat mezi nemocnicemi spustíme v pondělí. Je to další pokrok v modernizaci obou zdravotnických zařízení,“ uvedla mluvčí nemocnice Alexandra Bednárková.

Mezi výhody přístroje patří i to, že snímky v digitální podobě umožňují lékařům lépe stanovit diagnózu. „V počítači lze například zvětšit detail, což dříve nešlo,“ dodal Miloslav Ferles.

Do koupě digitálního rentgenu investovala nemocnice téměř čtyři miliony korun. Z toho jeden milion dala ze svého, zbytek uhradila frýdlantská radnice s přispěním okolních obcí. Například Nové Město pod Smrkem přispělo částkou bezmála 156 tisíc korun.