„Nyní se budeme zaměřovat už jen na vyhledávání práce a zaměstnávání lidí. Právě umístění absolventa na konkrétní pracovní místo je pro nás prioritou,“ řekl Vlastimil Pecka ze společnosti Attest, která projekt ealizuje.

Z první vlny rekvalifikací, do níž od letošního jara do konce prázdnin nastoupilo asi sedm set uchazečů, už našlo práci zhruba 400 z nich. „Druhá vlna 23 kurzů skončí z převážné většiny do Vánoc. Krátce v příštím roce budou pokračovat ještě jazykové kurzy. Na absolventy nyní čeká období hledání práce. Od nás mají v tomto směru další podporu a pomoc, stejně jako služby psychologa a další poradenství,“ sdělil Vlastimil Pecka.

Zájemci o práci si mohli vybrat ze široké škály kurzů od počítačových, přes jazykové až po základy podnikání, účetnictví, logistiky, či programování. Jeden takový kurz probíhá letos již podruhé na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické v Liberci.

„Máme jedenáct účastníků. Dnes je čekají testy a v pátek předáme těm úspěšným certifikáty,“ uvedl lektor kurzu a učitel školy Jan Technik.

Absolventi CNC kurzu by podle něj měli zvládnout ovládání obráběcího centra řízeného počítačem. Zároveň získali obecné technologické znalosti. Projít museli také praxí v příslušných firmách.

Účastníky do kurzů vytipoval úřad práce. „Dali jsme šanci zejména absolventům škol, lidem starším 50 let či matkám pečujícím o děti do 15 let, kteří jsou na trhu práce dlouhodobě znevýhodnění,“ uvedla ředitelka libereckého Úřadu práce Kateřina Sadílková.