Příkladem pro všechny zaměstnavatele nejen na Liberecku teď může být liberecká pobočka japonské společnosti Denso Manufacturing Czech sídlící v průmyslové zóně Jih. Před několika dny totiž zvítězila v soutěži, v rámci které Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů oceňuje podnik, který se nejlépe stará o své zaměstnance.

Nespokojenost zaměstnanců se liberecké Denso rozhodlo řešit zhruba před rokem. „Udělali jsme průzkum mezi našimi zaměstnanci a zjistili tak, s čím jsou u nás nespokojení. Z průzkumu vyplynuly tři oblasti, ve kterých by mělo dojít ke zlepšení. Odměňování, komunikace vedení se zaměstnanci a pracovní prostředí,“ informovala Deník Ivana Koutová z Densa.

Firma tak začala zavádět různé benefity, například každý měsíc zaměstnanci dostanou jeden oběd zdarma. „Nedávno jsme zajistili bezplatné očkování proti chřipce,“ řekla Koutová.

Velkou pozornost firma věnovala také zlepšení pracovního prostředí, především v souvislosti s horkými letními dny. „Zřídili jsme lepší větrání, vhodnější pracovní oblečení a také dostatek tekutin,“ dodala Ivana Koutová.

Se zlepšením podmínek v Densu souhlasí také odbory. „Základem je, že nový japonský prezident Densa, který nastoupil v lednu, je velmi otevřený vůči zaměstnancům a odborům. Pravidelně pořádá mítinky se zaměstnanci, kde jim sděluje firemní novinky. Bývalé vedení se zaměstnanci vůbec nemluvilo a neřešilo tak jejich problémy,“ sdělil předseda Asociace samostatných odborů Milan Šubrt.

Denso také nově vydává vnitrofiremní noviny a to nejen v češtině, ale také v japonštině a polštině. Velké procent z 1 800 zaměstnanců jsou totiž Poláci.

„Firma ale ještě musí zapracovat na postupném zvyšování mezd,“ dodal Šubrt.