„Chovatelé dovezli z Německa zástupce čtyř druhů orlů. Celkem tak v současné době máme už 21 druhů dravců, z nichž 15 budou moci návštěvníci spatřit v expozicích,“ informoval Ivan Langr.

Poprvé tak lidé budou mít možnost uvidět samici orla volavého, kterou chovatelé brzy doplní samcem. Dalším přírůstkem je pár orlů nejmenších, kteří si v Liberci odbudou obnovenou expoziční premiéru.

„Naše zahrada dosud chovala jednoho samce těchto orlů, nebyl ale umístěn v expozici. Jejich stavy ve volné přírodě jsou v současné době okolo 10 tisíc párů,“ zdůraznil vzácnost orlů nejmenších Langr.

Řady libereckých orlů křiklavých pak posílil samec, který však nebude k vidění v expozici. Chovatelé se mu pokusí uměle odebrat sperma a inseminovat jím vajíčka dvou libereckých samic.

„Naše zoo tak bude jednou z prvních, která bude umělý odchov zkoušet s tímto druhem orlů. Tito dravci se totiž v zajetí velmi obtížně a velmi málo množí,“ sdělil Ivan Langr.

Poslední novinkou je příjezd samice orla královského s cílem pokusit se tento druh množit. Tito dravci jsou velmi vzácní, ve volné přírodě se vyskytuje méně než dva a půl tisíce párů, což už je na hranici velkého ohrožení.

Z Liberce pak do Německa výměnou odcestoval pár orlů kamčatských, samice orla mořského a samec orla bělohlavého.