Oslavy zahájí premiéři symbolickým přeříznutím dřevěné závory. Podle hrádeckého starosty Martina Půty půjde o největší akci v česko-německo-polském pohraničí od vstupu do Evropské unie.

„Samotnou oslavu připravujeme už delší dobu. Přijedou představitelé Euroregionu Nisa a starostové z okolních obcí z Německa i Polska. Účast premiérů není vůbec v naší režii, dozvěděl jsem se o ní teprve před několika dny,“ uvedl Martin Půta.

Ministerstvo vnitra České republiky zatím drží podrobnosti o oslavě v tajnosti. „Bližší informace nemůžeme tento týden poskytnout. Akce je náročná na přípravu a v tuto chvíli ji dolaďujeme,“ řekl Vladimír Řepka z tiskového oddělení Ministerstva vnitra.

Místo oslav už mapovali členové bezpečnostních složek. „Je to nutné kvůli možným teroristickým útokům. Akce bude vůbec náročná na bezpečnost. To ale nebude starost města,“ dodal Martin Půta.

Se vstupem České republiky do Schengenského prostoru padnou kontroly na hraničních přechodech. Na mnoha místech státní hranice přibudou nové přechody pro pěší a cyklisty. Například přímo v Trojzemí nechá hrádecká radnice nastálo nainstalovat dřevěný můstek přes Oldřichovský potok, který tu tvoří hranici s Polskem. Lidé ho vyzkoušejí už při oslavě.

„Z Polska do Německa se pak lidé dostanou přes betonovou lávku. Ta vede přes Lužickou Nisu a stojí tu už od války. Zatím je ale zabezpečená plotem s ostnatým drátem,“ řekl Martin Půta.

Dřevěný můstek bude jen priovizorním řešením. Do roku 2009 má tři země propojit unikátní most ve tvaru prstencového kruhu, jehož vrchní část se bude otáčet. Pohyb kruhu, v jehož středu bude bod Trojzemí, by měl symbolizovat pokrok v mezinárodních vztazích.

Svým umístěním, tvarem a funkcí by podle starosty mohla zajímavá stavba přilákat do regionu více turistů.