Každý, kdo finančně podpoří rozšíření Nového pralesa alespoň o dvacet metrů čtverečních, získá dárkovou poukázku Patron Nového pralesa. Vykoupení a přeměna jednoho metru čtverečního stojí přibližně 12 korun.

„Tuto akci pořádáme už třetím rokem a zájem stále stoupá. Ke dnešnímu dni má Nový prales téměř 2 500 patronů z celé republiky,“ uvedl Alfred Josiek ze Společnosti přátel přírody s tím, že certifikát lze objednat přes internet nebo telefonicky.

Nový prales je projektem přeměny smrkové monokultury na smíšený les a jednou i prales na Ještědském hřebenu. Tím vznikne prostor pro život mnoha druhů rostlin a živočichů, které v klasickém smrkovém lese žít nemohou.

Díky veřejné sbírce se dnes Nový prales rozkládá již na více než 250 tisících metrech čtverečních. Na naposled získané tři hektary 113 let starého lesa, který má již dnes pralesovitý charakter a který se tak podařilo zachránit před vykácením, si ekologové museli vzít půjčku 300 tisíc korun.

„Na její splacení nám však chybí více jak polovina. Půjčku musíme splatit do konce ledna 2008 a věříme, že se nám to s pomocí mnoha přátel přírody podaří a unikátní starý les tak zůstane stát,“ řekl Alfred Josiek