Dobrý den, vím, že to asi není moc reálné, ale chtěl jsem se zeptat, jestli, když už se v krajské knihovně půjčují zvukové nosiče (CD, LP), neplánujete (třeba v budoucnu) nabízet k zapůjčení také VHS či DVD nosiče. Nemám na mysli, že by knihovna fungovala jako půjčovna VHS a DVD, ale že by nabízela třeba staré, běžně těžko sehnatelné tituly nebo klasiky světového či českého filmu atp. Děkuji

Neplánujeme. Neodpovídá to statutu knihovny. Přináší to pro nás změnu statutu a daňové povinnosti, které by pro příspěvkovou organizaci nebyly pozitivní.

Paní Helšusová, kdysi jsem byl vaším nadšeným voličem, což by se dnes rozhodně nestalo. Přijetím funkce náměstkyně jste se pro mne zcela zdiskreditovala a opět se stala jen tou manželkou známého herce, které zavonělo teplé místečko. A protože se přímo nabízí otázka, zda je post ředitelky jen trafikou za politickou loajalitu, tak se jen zeptám. Od vašeho jmenování dočasnou ředitelkou uteklo dost vody, je tedy pravda, že tato dočasnost skončí až vaším dobrovolným odchodem do penze? Do té doby, že žádné výběrové řízení nebude? A prosím, nevymlouvejte se na radu kraje či koho, že za nekonání řízení mohou oni.

Můj telefon je 482 412 120. Někdy zavolejte a stavte se, ráda si o tom s vámi popovídám.

Zajímá vás jako ředitelku vědecké knihovny nějaký vědecký obor? Jaký a proč?

Už roky mě zajímá především rozvoj dětského čtenářství. Pravděpodobně se z toho významný vědecký obor nestane, ale bylo by velmi užitečné, kdyby přibývalo těch, kteří se jím budou zabývat.

Jaká je vaše nejoblíbenější kniha a četla jste některou i třeba vícekrát za sebou?

Jsou knihy, které jsem četla vícekrát za sebou. Ale asi na celý život mojí nejoblíbenější knihou zůstane Zahrada Jiřího Trnky. Je to dětinské? Možná je, ale s nadějí přibývajících vnoučat, doufám, že i krásné.

Uvažuje knihovna o digitalizaci a zpřístupnění regionálních sudetik na internetu? Mám na mysli např. Reichenberger Zeitung či Ročenky DGV, Naturfreunde. Děkuji

Ano. Je s tím počítáno v připravovaném projektu. V této chvíli má knihovna plán digitalizace nastavený tak, že do roku 2013 by neměl být v knihovně jediný dokument, který by byl digitálně nepřístupný.

Bude knihovna rozšiřovat své pobočky po Liberci, aby lidé z okrajových částí nemuseli až do centra?

Stále se o to snažíme. V posledních týdnech jsme otevřeli pobočku v ZŠ Dobiášova. Je to projekt, který je závislý i na finančních možnostech města Liberec. Byli bychom rádi, kdyby se podařilo v některých základních školách vytvořit profesionální školní knihovny, které by v odpoledních a večerních hodinách sloužily veřejnosti, jako naše pobočky.

Kde má knihovna své sklady knih? Například v Olomouci má vědecká knihovna sklad v kostele.

Knihovna má sklady knih ve své budově. Poslední detašovaný sklad v Mníšku u Liberce, kde jsou uloženy starší ročníky novin, bude do naší budovy přemístěn do konce června 2008.

Proč jste odešla z politiky a jak hodnotíte zpětně svá rozhodnutí? Například při rušení školek.

Z politiky jsem odešla proto, že jsem se cítila vnitřně vyhořelá a měla jsem pocit, že nedokáži sdílet některá nadšení mladých angažovaných lidí. A co se týká rušení mateřských školek, jsem přesvědčena, že školky, které byly zrušeny nebo předány někomu jinému za mé působnosti na radnici, byly vybrány správně a na základě odborných posouzení. Současně s těmito rozhodnutími byly připraveny studie a plány na rekonstrukci a výstavbu školek nových. Doufám, že nezaniknou a budou realizovány.

Dobrý den, můžete se vyjádřit ke skutečnosti, kdy jste na pana primátora podala oznámení za kalkulaci, tehdy ještě neschválené, Tipsport arény, kterou provedl z veřejných financí, jak to celé skončilo? Prý jste vaše oznámení stáhla a jako náhodou se stala náměstkyní na radnici..

Nebyla jsem to já, kdo podával toto oznámení, takže jsem ho ani nemohla stáhnout. A náměstkyní jsem se nestala „jako náhodou“, ale na základě jednání politických stran, kterých jsem se osobně neúčastnila.

Celé znění rozhovoru naleznete ZDE:1211-rozhovor9

Vyberte osobnost on–line rozhovoru! Návrhy posílejte na: LIBERECKY@DENIK.CZ