Mírně nahoru šly ale také ceny již hotového cukroví. Zdražení se nevyhnulo ani libereckému pekařství a cukrářství Jiřího Bláhy.

„U balíčků cukroví jsme zvedly ceny řádově o několik korun. Suroviny pro výrobu cukroví nakupujeme ve velkém, takže jejich zdražení pro nás není tak razantní,“ řekl Jiří Bláha, který v Liberci provozuje tři vlastní prodejny.

V nabídce má několik variant balíčků, podle druhů a množství cukroví. „Nabízíme hlavně půlkilogramové balíčky s více druhy a také malé balíčky s jedním druhem po 20 dekagramech,“ dodal.

Zdražily také Jizerské pekárny. „Kvůli růstu cen mléčných výrobků jsme zdražili cukroví o zhruba deset procent. Pro lidi je ale pohodlnější si cukroví koupit, zájem tedy neustále roste,“ uvedl ředitel Jizerských pekáren Roman Kozák.

Pětašedesátiletá Miroslava Hrdá z Liberce prozradila, že cukroví raději kupuje, nejlépe u cukrářských učňů. Doma peče jen oblíbené druhy. „Zdražilo máslo, vejce, cukr i další potraviny. Když si vezmu, kolik u pečení strávím času a kolik spotřebuji elektřiny, tak se mi výroba většího množství cukroví moc nevyplatí,“ řekla Miroslava Hrdá.

Podle cukrářů nakupují lidé v posledních letech jinak než dřív. „Dnes si moc neobjednávají předem, ale nakupují na poslední chvíli. Nejvíce zákazníků máme před svátky, což svědčí o tom, že si lidé cukroví raději kupují, než aby se s ním doma pracně dělali,“ sdělil Jiří Bláha s tím, že podle odhadu vyprodukuje jeho cukrárna v letošním roce kolem 2,5 tuny cukroví.

Po Štědrém dnu však chodí cukráři do práce takřka zbytečně. Zhruba do poloviny ledna nemají lidé zájem sladké kupovat.