„Silnici kolem Souše jsme projížděli již dvakrát, v případě dobrých podmínek budeme tuto trasu projíždět minimálně na každý víkend,“ uvedla ředitelka Jizerské o. p. s. Blanka Nedvědická. Na upravenou trať se tak mohou sportovci i sváteční lyžaři těšit již při třiceti centimetrech sněhu.

Lyžaři si novou trasu pochvalují. „Pro lidi z těch končin to bude určitě příjemné. Je to krásná část Jizerských hor, a tak by se tam mohli naučit jezdit i další. Mohlo by se tak ulehčit hlavním trasám z Bedřichova,“ mínila známá běžkařka Zuzana Kocumová.

Pro obce Frýdlantska znamená otevření nového lyžařského koridoru příliv návštěvníků a rozvoj turistického ruchu. „Každá další upravená stopa v této oblasti je dobrá,“ potvrdil Pavel Bejček, starosta Bílého Potoka, pod který patří osada Smědava.

Znečištění přehrady provozem rolby a skútrů podle odborníků nehrozí. „Kolem Josefodolské přehrady se jezdí léta a nikdy s tím nebyly potíže,“ sdělil ředitel Povodí Labe Jaroslav Jaroušek.

Technika, která na silnici kolem rezervoáru pitné vody vyjede, musí splňovat přísné podmínky. Oleje, náplně do hydrauliky a ostatní kapaliny musí být ekologické. Stroje se budou pohybovat pouze po sněhové pokrývce, a tak nedojde k odhrnutí sněhu mimo komunikaci. Tu podél celé délky lemují takzvané lapoly, které zachytávají vodu stékající z vozovky, jež by mohla být provozem znečištěna. Nemůže tak odtéci do ochranného pásma přehrady.

Na otevření silnice přistoupil také její správce. „Případné škody však bude muset Jizerská o. p. s. uhradit,“ připomněl provozní náměstek Krajské správy silnic Libereckého kraje Jiří Daníček. Silničáři se obávali hlavně narušení povrchu vozovky pásy rolb.

Otevření soušské silnice rolbám není příslibem pro pro motoristy. „Jedná se o úplně jiný provoz,“ zdůraznil ředitel Povodí Labe Jaroslav Jaroušek. Zejména obce Frýdlantska se již dlouhodobě snaží spojku přes hory otevřít alespoň osobní dopravě. Ochranáři a vodohospodáři jsou však kategoricky proti.