Podobně příznivý výsledek zaznamenali organizátoři v historii dražby teprve potřetí, loňská aukce vynesla zhruba o čtvrt milionu méně. Peníze jsou stejně jako v minulých letech určeny na projekty, které pomohou potřebným v české části Euroregionu Nisa, řekl bezprostředně po skončení dražby ředitel nadace Aleš Rozkovec.

V sídle Libereckého kraje se dražilo 181 uměleckých předmětů, které nadaci věnovalo 120 českých výtvarníků. Dražební katalog nabízel artefakty od fotografií s vyvolávací cenou 450 korun přes drobné grafiky až po výtvarná díla známých autorů, jako jsou Max Švabinský, Jan Exnar, Jan Rapin, Karel Šafář nebo Kristian Kodet.

K nejcennějším dílům patřil bezesporu oltářní obraz Vlastimila Zábranského, jehož vyvolávací cena 30 000 korun se v aukci zvýšila na 61 000 korun, a zlacená cínová plastika Olbrama Zoubka, jejíž cena se vyšplhala z počátečních 12 000 korun na 40 000 korun.

Nejdražším nabízeným dílem byla plastika známé autorské dvojice železnobrodských sklářských výtvarníků Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové s vyvolávací cenou 80 000 korun. Cena se nakonec zvýšila na více než trojnásobek - 280 000 korun. Nový majitel byl velmi spokojen, už v minulosti díla známých výtvarníků na benefiční aukci dražil, nikdy je ale nezískal. „Dal jsem si limit 300 000, ani jsem to nepotřeboval,“ přiznal muž.

Zhruba čtvrtina děl se stejně jako v minulých letech neprodala, zájemci je ale mají možnost získat za vyvolávací cenu. „Vystavíme je na našich internetových stránkách co nejdříve,“ řekl mluvčí nadace Jan Pelant. Mezi díly, která nenašla kupce, byla také skleněná váza Bořka Šípka.