„Nečekanou závadu se snažíme odstranit. Vše ostatní je téměř hotové. Stačí už jen zprovoznit zvonění a dodělat venkovní úpravy. Ty nám ale komplikuje špatné počasí,“ řekl autor projektu Martin Chaloupka, který věří, že se podaří poruchu brzy odstranit. Funkční orloj chce totiž poprvé představit veřejnosti už v sobotu 1. prosince, při příležitosti tradičního rozsvícení velkého Jírova betlému.

„Než se ale tak stane, tak napřed zavolám pražskému primátorovi, aby na Staroměstský orloj, u kterého v poslední době zlobí hodiny, pověsil cedulku, že nejbližší funkční orloj najdou turisté v Kryštofově Údolí,“ dodal s úsměvem Martin Chaloupka.

Po Praze, Olomouci a Prostějově se tak vlastním venkovským orlojem budou moci pochlubit i obyvatelé Kryštofova Údolí. Orloj tu vzniká už více než rok z bývalé trafostanice nedaleko obecního úřadu. Na jeho tvorbě se podílí kromě Martina Chaloupky přední současní mistři v oboru.

O řezbu figur se postaral liberecký výtvarník a grafik Václav Plechatý a mechaniku obstarává Jiří Ottmar. I právě díky mechanice je orloj unikátní. „Snažili jsme se co nejvíce vyhnout elektronice. Většinu součástí tak ovládá elektromotor pomocí soustavy řetězů a řemenů. Věřím, že díky tomu bude orloj méně poruchový,“ řekl konstruktér Jiří Ottmar.

Orloj zdobí celkem 22 figur, z toho 18 je pohyblivých. Kromě apoštolů, kteří se budou střídat v okénkách, stojí u hodin ze dřeva vyřezané postavy svaté Barbory a patrona obce svatého Kryštofa, který drží v náručí malého Ježíška. Mezi nimi dominuje pohyblivá figura ponocného s trubkou. Orloj pak ještě dozdobí dřevěný reliéf s motivy z venkovského života.