„Trasy jsou projeté, je vidět že se o ně starají, i když sněžení v neděli bylo velmi husté“, popisovala situaci na horách Dana Schwarzová, kterou první sníh vylákal až na Smědavu. „Pokud bude mrznout, budou běžecké podmínky super,“ odhadovala běžkařka.

První úprava Jizerské lyžařské magistrály byla provedena v sobotu. Skútry projely trasy z Bedřichova na Kristiánov, Bílé Buky, Hřebínek, Novou louku a zpět do Bedřichova. Další okruh vede z Bedřichova na Hřebínek, Krásnou Máří, Tetřeví boudy, Žďárek, Štolpišskou silnici, Knajpu a Kristiánov. Otrlejší mohou ještě vyrazit z Knajpy na Smědavu.

V neděli pak bylo možné na lyžích navštívit Josefodolskou přehradu, hrabětickou kapličku či Královku. Lyžaři si však musí dávat pozor nad Kristiánovem u odbočky k chatě Věčného mlčení, kde je opravován mostek a také v místech těžby dřeva. Správci stopy tu upozorňují na možné přerušení stopy.

Podle počasí bude Jizerská o. p. s. stopy upravovat. „Pokud přijde ochlazení, předpokládáme, že budeme tratě projíždět ze středy na čtvrtek rolbou. Jinak budou tratě udržovány pouze skútrem. I když to vypadá že nasněžilo hodně, na těžkou techniku je to pořád málo,“ uvedl předseda správní rady Jizerské o. p. s. Josef Ibehej. Další úpravy se chystají až na víkend.

V současnosti je možné na stránkách www.jizerskaops.cz sledovat situaci v klíčových bodech díky webkamerám. Předpověď na pondělní den pak počítá s občasnými sněhovými přeháňkami nebo sněžením, v nížinách smíšenými.