„Byli jsme osloveni firmou Student Agency, zda bychom nenasadili své dva autobusy Man jako posilové spoje na lince mezi Libercem a Prahou,“ potvrdil vzájemnou dohodu Petr Kropáček z ČSAD Liberec.

„Jde o byznys. Najímáme spoustu dopravců, ČSAD Liberec je pouze jedním z nich,“ doplnil ředitel Student Agency Radim Jančura. Student Agency musí linku do Prahy posilovat každý den, objem dvaadvaceti spojů denně oběma směry již nestačí a lidé, kteří se snaží dostat se z Liberce do Prahy, často zůstávají na zastávkách.

V posilových spojích se však zákazníci nedočkají servisu, na nějž jsou u Student Agency zvyklí, a který zahrnuje například stevardky či pití a denní tisk zdarma. Za cestu přitom zaplatí stejně.

„Posilový spoj nebude levnější kvůli tomu, že je pro nás trasa mezi Prahou a Libercem výrazně ztrátová,“ uvedl Radim Jančura.

Student Agency jezdí na trase Liberec – Praha od roku 2005. Nejprve se z konkurenčního boje poroučela společnost Hotliner, později začala výrazně ztrácet i ČSAD, která měla dříve na tuto trasu monopol. V současné době ČSAD zachovává již pouze jeden až dva spoje denně. Nyní však uvažuje o tom, že by počet spojů opět navýšila.

„Chystáme mezi lidmi anketu, která nám ukáže, jaká bude po dalších spojích poptávka. Pokud by zájem byl, bylo by logické, že by Student Agency již nepotřebovala tolik posilových spojů,“ dodal Petr Kropáček z ČSAD Liberec.