Ti se během rozhovoru dozvěděli, na které hosty se mohou těšit v letošní divadelní sezóně, či o důvodech proč bylo divadlo nuceno zrušit premiéru představení Smrt v Benátkách, které měl sehrát balet divadla.

„Největším problémem baletu je dlouhodobá nemocnost. Například jedna z členek souboru měla komplikované mateřství, druhá operaci ramene a další si přetrhala na zkoušce vazy. Soubor tedy trpí tím, že v současnosti má místo čtrnácti pouze devět členů. Bylo by tedy potřeba doplnit soubor o hosty, ale to by bylo drahé a časově v podstatě nemožné. Proto jsme premiéru představení Smrt v Benátkách zrušili. Místo toho jsme pozvali Ústecký balet s představením Louskáček. Byla to jediná možnost, jak se s touto situací vyrovnat,“ uvedl František Dáňa.

Otázky během rozhovoru směřovaly také na nedávno zesnulého herce a divadelního badatele Vojtěcha Rona.

„Pan Ron byl významná osobnost, obdivoval jsem na něm nesmírný optimismus a úsměv na tváři. Měl v sobě nesmírnou sílu. Kdykoliv jsem měl tu čest s ním hovořit, šířil kolem sebe pozitivní energii navzdory těžkým životním chvílím, které ho v poslední části jeho života postihly. Obdivoval jsem také jeho vědomosti o historii divadla,“ poznamenal ředitel.

Během hodiny odpověděl František Dáňa na dvě desítky dotazů. Některé čtenáře zajímala i herecká minulost současného ředitele.

„Absolvoval jsem Pražskou konzervatoř a v divadle jsem prošel minimálně 100 rolí. Moje aktivita skončila v době, kdy jsem se stal šéfem opery. V té chvíli již nebylo možné se naplno věnovat dvěma funkcím najednou. Po odchodu bývalého ředitele jsem šel do konkurzu a již devátým rokem jsem ředitelem divadla F.X. Šaldy. Jeviště ovšem znám díky své pětadvacetileté herecké kariéře velmi dobře a důvěrně,“ dodal během rozhovoru František Dáňa.

Celý On-Line rozhovor naleznete zde: 1026-rozhovor2