„Hned několik sanitek je v neuspokojivém stavu, množí se na nich poruchy. Reálně hrozí, že jednou kvůli takové poruše nebudeme moci vyjet,“ uvedl pro Deník ředitel Záchranné zdravotnické služby Libereckého kraje Zdeněk Kubr. Podle něj se situace, kdy sanita nemohla vyjet, v poslední době množí, zatím byl naštěstí vždy k dispozici záložní vůz.

Liberecká záchranka se teď obrací na kraj, který je jejím zřizovatelem a žádá ho o dvacetimilionovou dotaci, která se využije na obnovu vozového parku.

„Za poslední dva roky jsme pouze stabilizovali provoz, na investice jsme nedostali ani korunu. Chápeme to, náklady rok od roku rostou a kraj nemá jen nás. My jsme však absolutně závislí na jeho dotacích,“ konstatoval Zdeněk Kubr.

V příštím roce chce záchranná služba ve spolupráci s Libereckým krajem svůj autopark, který čítá celkem 45 vozů, významně obnovit. V plánu je pořízení osmi nových sanitních vozů.

Záchranka si stěžuje na špatný stav sanitních vozů

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje chce v příštím roce pořídit celkem osm nových sanitních vozů, které si vyžádají kolem 15 milionů korun.

Zbytek dotace hodlá záchranka využít na opravy a údržbu svých sídel. Jestli Liberecký kraj potřebnou dotaci poskytne, však v této chvíli není jisté.

„Zatím na to nelze odpovědět. Jak provozní, tak investiční dotace pro příspěvkové organizace jsou schvalovány v rámci schválení rozpočtu kraje a výše případných dotací je tedy výsledkem politických jednání v rámci orgánů kraje,“ řekl Deníku tiskový mluvčí Liberecké kraje Jiří Langer.

Zatímco v minulém roce kraj záchranné službě poskytl investiční dotaci ve výši 2 a půl milionu korun na výstavbu duplexní radiové sítě, v roce letošním se na žádnou investiční dotaci v rozpočtu peníze nenašly. Záchranka také zkouší sehnat finance z Evropské unie.

„Chceme žádat o dotace z evropských strukturálních fondů, proto jsme oslovili firmy, které se na to specializují. Na to, že se to povede, však nemůžeme spoléhat. Snažíme se jen využívat všech možností,“ dodala tisková mluvčí Záchranné zdravotnické služby Libereckého kraje Kristýna Fejfarová.