Výhodného postavení hraničního přechodu chce využít Hrádek nad Nisou. Přechod totiž leží pouze několik desítek metrů od bodu Trojzemí, tedy místa, kde se setkává hranice Česka, Polska a Německa.

„Budovu bychom proto rádi využili jako turistické zařízení s informačním střediskem a občerstvením. V dalších prostorách by mohly být kanceláře,“ uvedl hrádecký starosta Martin Půta s tím, že o budovu již město zažádalo.

Objekty lze získat bezúplatně

Nemovitosti a přilehlé pozemky na silničních hraničních přechodech vlastní Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ten začne majetek v příštím roce nabízet nejprve Policii ČR. Teprve v případě jejího nezájmu se o něj mohou přihlásit příslušné obce či kraj.

„Převody přitom mohou být bezúplatné, pokud zájemce předloží záměr splňující podmínky pro bezúplatný převod, tak jak vyžaduje zákon,“ vysvětlila Jana Lysá z oddělení komunikace ÚZSVM.

Některé obce počítají i s převzetím služeben cizinecké policie, které neleží přímo na hranicích.

Například služebna v Dětřichově patří obci a policie ji má v pronájmu. Od nového roku se ale stěhuje.

„V budově bychom chtěli zřídit školící středisko. Pokud to nevyjde, tak prostory pronajmeme třeba na nějakou malovýrobu. Na vymýšlení projektů ale máme zatím dost času,“ sdělil starosta Dětřichova Jaromír Toman.

Podobné plány má i obec Habartice, která hraničí s polským Zawidówem. Zdejší služebnu opustí cizinecká policie také. Obec má představu přestavět ji na ubytovací zařízení pro seniory. „Záleží však na tom, zda se nám podaří sehnat na realizaci projektu peníze,“ poznamenal starosta Habartic František Kryšpín.

Několik služeben si však policie ponechá. Jedná se například o oddělení v Novém Městě pod Smrkem nebo v Hrádku nad Nisou.

„V Hrádku chceme využít zrekonstruovanou budovu cizinecké policie v centru města jako nové sídlo pro místní obvodní oddělení Policie ČR. Po přestěhovaní starý objekt prodáme,“ řekl liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák.

Policie v Liberci výrazně posílí

Z pohraničních služeben se cizinecká policie přestěhuje do Liberce, kde od 1. ledna 2008 vznikce zcela nový útvar cizinecké policie se 106 příslušníky.

„Přestože policisté z pohraničí odejdou, neznamená to, že odtud zmizí úplně. Budou nadále hlídkovat a kontrolovat cizince tak, jak to dělali doposud,“ uvedl Miroslav Dvořák.

Oddělení Policie ČR na Liberecku zároveň posílí 24 příslušníků ze zrušených služeben. Dalších patnáct jich nastoupí k dopravní policii.

Do služby se zapojí právě v oblastech, kde již působí. Ztráta služeben se tím tak vykompenzuje.