„Kontrolou provozu sběrného dvora se zaměřením na stav uvedený ve schváleném provozním řádu bylo zjištěno, že záležitosti technického zabezpečení nejsou v souladu s tímto provozním řádem,“ konstatoval ve svém dopise občanům Krásné Studánky hejtman Petr Skokan.

Ten občanům v dopise dále slíbil, že pokud firmy zjištěné nedostatky neodstraní do konce září, souhlas krajského úřadu, který je pro provoz sběrného dvora zapotřebí, zruší.

Podle zástupců petentů firmy podmínky Libereckého kraje skutečně nesplnily.

„Zlepšení je minimální. Podle našeho názoru firmy stále nesplňují, co mají,“ uvedla pro Deník členka petičního výboru Libuše Ottová.
Že nedošlo ke splnění podmínek, přiznává i zástupce firmy Perena, která provozuje sběrný dvůr.

Krajský úřad pomůže petentům

„Podmínky našeho původního provozního řádu jsou nad finanční možnosti firmy,“ uvedl zástupce firmy Perena Hynek Kružík. Podle něj firma požádala v těchto dnech krajský úřad o schválení nového provozního řádu, který firma vyhotovila podle aktuálního technického stavu provozovny. „Zatím čekáme na schválení,“ doplnil Kružík.

Zda-li dojde k odejmutí povolení a tím i zákazu činnosti firem, záleží nyní na Krajském úřadu Libereckého kraje. Kdy kraj vstoupí se svou pravomocí do celé věci, nechtěla tisková mluvčí kraje předjímat. „Celou záležitostí petice občanů z Krásné Studánky se Krajský úřad Libereckého kraje stále zabývá,“ uvedla pro Deník tisková mluvčí kraje Eva Markgrafová. „O rozhodnutí příslušných odborů budeme petenty neprodleně informovat,“ dodala.

Po petici občanů proběhlo v areálu, kde firmy působí, několik dalších kontrol více institucí. Různá pochybení shledala například i Krajská hygienická stanice Libereckého kraje a další orgány. Pro porušení zákona a dalších právních předpisů vede správní řízení také Inspekce životního prostředí.