Některé zákazy ve školním řádu podle zprávy ministerstva porušují hned několik zákonů.

„Dle našeho názoru nerespektují svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání zaručenou článkem 15 Listiny práv a svobod, rovněž článkem 14 Úmluvy o právech dítěte a ustanovením o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů,“ říká zpráva Ministerstva školství a tělovýchovy ČR.

Jak již Deník minulý týden informoval, církevní základní škola Jana Amose Komenského v Liberci má v ustanovení svého školního řádu několik zákazů, které jsou zjevně v rozporu s mezinárodní Úmluvou o právech dítěte.

Škola dětem zakazuje mimo jiné také jógu, kterou nazývá okultistickou praktikou.

Liberecká církevní škola jakékoliv pochybení odmítá. Ředitelka školy je pak přesvědčená, že ustanovení školního řádu jsou v souladu se zákonem a pochybení nepřipouští. Blíže se však k věci odmítla vyjádřit.

Ministerstvo školství celou věc předalo České školní inspekci, která má ve škole zjednat pořádek.

Církevní základní škola Jana Amose Komenského je zřízena jako soukromá. Jelikož však požádala o zařazení do rejstříku škol, pobírá od státu peníze na mzdy učitelů. Aby mohla být zařazena do školské sítě, musí plně respektovat zákony České republiky, což podle názoru ministerstva školství nedělá.

„Školní řád, často první předpis, se kterým se žáci v životě setkávají, musí být v souladu s obecně závaznými právními předpisy a v jejich mezích. Povinnosti mohou být ukládány na základě zákona a v jeho mezích a jen při zachování základních práv a svobod,“ vysvětlil tiskový mluvčí ministerstva školství Ondřej Gabriel.

Ministerstvo: Škola porušuje zákon

Ministerstvo pak také škole vyčítá, že v jedné části vyhrožuje žákům za různá pochybení i vyloučením ze školy. V případě základní školy je takový postup podle ministerstva naprosto nepřijatelný.

„Vyloučit ze školy lze pouze žáka, který splnil povinnou školní docházku,“ upozorňuje ministerstvo na znění zákona.

Podle ministerské zprávy je ve školním řádu liberecké církevní školy mnoho dalších pochybení, která jsou v rozporu se zákonem.

Školní řád nyní prověří Česká školní inspekce, která v případě, že nalezne pochybení, uloží škole nápravu a termín. Pokud by si i nadále škola stála za svým tvrzením, může být dokonce vyřazena ze sítě škol.

„Ministerstvo samozřejmě podporuje jen ty školy, které dodržují zákony České republiky,“ doplnil tiskový mluvčí ministerstva školství Ondřej Gabriel.

ŠKOLNÍ ŘÁD NALEZNETE ZDE: g.denik.cz/25/88/skolni_rad__2006.pdf