„Česká školní inspekce se celou situací zabývá jako podnětem, který bude brzy řešit,“ potvrdil ředitel České školní inspekce v Liberci Karel Bárta.

Tato církevní škola, jejímž zřizovatelem je Jednota bratrská, ve svém školním řádu dětem zakazuje například jógu, kterou řadí do okultistických nauk, což může být mimo jiné porušením mezinárodní Úmluvy o právech dítěte, která je pro Českou republiku závazná. Žáci také nesmí nosit do školy mobilní telefony.

V případě, kdy učitel odhalí, že má u sebe žák třeba i vypnutý mobilní telefon, tak jej zabaví a předá rodičům. Školní řád této instituce pak obsahuje ještě několik ustanovení, která jsou přinejmenším nezvyklá.

Na podnět Deníku se vedle České školní inspekce zabývá celou situací na křesťanské základní škole v Liberci také ministerstvo školství.

Pokud inspekce a další kompetentní orgány shledají, že školní řád je skutečně v rozporu se zákony České republiky, dostane škola čas na nápravu. Pokud by ani po tomto termínu církevní základní škola neustoupila od svého školního řádu, může ji ministerstvo v nejkrajnějším případě vyřadit z rejstříku škol. Tímto krokem by škola ztratila peníze na mzdy učitelů.

Budovu školy získali zřizovatelé za jednu korunu. „Hodnotu nemovitosti vykompenzuje škola poskytovanou službou,“ vysvětlil způsob získání budovy bývalé městské školy náměstek primátora pro školství Ondřej Červinka. „Samozřejmě, pokud by škola ukončila svoji činnost dříve, než je uvedeno ve smlouvě s městem, tak bude muset poměrnou část hodnoty nemovitosti zaplatit nebo budovu vrátit,“ doplnil náměstek Ondřej Červinka.

Paradoxně zmíněný kontroverzní školní řád je v rozporu s dobrou pověstí školy. „O Křesťanské základní škole Jana Amose Komenského nemohu říct nic špatného,“ poznamenal Ondřej Macoun, jehož syn do školy dříve chodil. „Škola i jednotliví učitelé respektovali, že syn není věřící a nikdy jej do náboženských aktivit nenutili. Dokonce jsem přesvědčen, že tato škola našemu synovi velice pomohla,“ dodal Ondřej Macoun.

„Za celou dobu, kdy náš syn chodil do křesťanské základní školy v Růžodole jsme zaznamenali jen jednou omezení na základě víry. Když si na chodbě četl knihu Harry Potter, tak jej vyzvala učitelka, ať tuto knihu ve škole nečte, protože se z pohledu školy jedná o čarodějnictví. To ovšem nic nemění na faktu, že jsem byl s úrovní školy maximálně spokojen,“ dodal rodič bývalého žáka Ondřej Macoun.