„Často se na nás obraceli lidé, kteří si stěžovali na bezohlednou a rychlou jízdu některých řidičů po městě. Vyhověli jsme jim a ručním radarem teď měřímě každý den zhruba tři hodiny,“ uvedl vedoucí strážník Městské policie ve Frýdlantě František Kloz.

Strážníci už vytipovali několik lokalit, kde se řidiči nejčastěji dopouštějí přestupků. „Měří se zejména před školami a na průtahu městem,“ doplnila mluvčí frýdlantské radnice Alena Švejdová.

Podle informací městské policie zaznamenal radar od počátku měsíce překročení rychlosti u více jak 230 řidičů. Polovina z nich jsou cizinci, nejčastěji Poláci.

V preventivním měření chtějí strážníci pokračovat. V příštím roce by měl na řidiče radar číhat nejméně čtyřikrát, vždy po dobu dvou týdnů. „Bude se jednat o namátkové měření,“ dodal starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Koupi vlastního radaru však město neplánuje. Nemá na to dostatek strážníků. Zapůjčení radaru se daří městu zaplatit díky penězům vybraných na pokutách za rychlou jízdu.

„Věřím, že radar donutí řidiče zpomalit. Doufám, že nikdo nepřekoná rekord řidičky, která při přejezdu kopce u Albrechtic překročila povolenou rychlost o 44 kilometrů,“ řekl vedoucí strážník František Kloz.