Spravedlnost se pak řídí výše zmíněnými faktory. Tak například fotbalista Slovanu (po průšvihu Slávista) Daniel Pudil, řídil opilý. I zahlédl policejní hlídku v Jablonci nad Nisou. Když si povšiml, že jej pronásledují, probudil se v něm podmíněný reflex fotbalisty, jenž má míč a běží na bránu. Protihráči (policisté v autě) v prvních chvílích neměli šanci, ale jejich zkušenost jim dopřála slovanského záložníka dostihnout.

Tetovanému chlapci za volantem naměřili pěkných 1,72 promile. Nyní se dostáváme k tomu, co to je spravedlnost.

Co myslíte, že se stane s běžným občanem, který chodí každý den na osm hodin do práce, řádně platí daně a prostě se jednou pomátne, sedne za volant opilý a ujíždí policistům? Správná odpověď je, že přijde o řidičský průkaz, přijde o body, dostane pokutu, kterou bude splácet několik let a dost možná skončí ve vězení.

A jak to dopadlo s naším záložníkem, který takto zahazardoval? Přišel o řidičák? Ne. Dostal pokutu? Ne. Půjde do vězení? Ne. Přišel o body? Ne. Bude mít záznam v trestním rejstříku? Ne.

Normální člověk si řekne, jak je to vůbec možné? Vysvětlení je nasnadě. Jak tento evidentní příklad protekčního chování vysvětluje jablonecké státní zastupitelství? Pan fotbalista svého skutku litoval a dokonce se i bez mučení přiznal.

Pravda, jednoho napadne, bodejť by nelitoval, když ho chytili a bodejť by nepřiznal, když mu to dokázali, ale to je ono kouzlo spravedlnosti.

Takže, co je to spravedlnost? Odpověď je (s)prostá. Spravedlnost je žena s šátkem přes oči, kterou může státní zástupce z Jablonce kdykoliv kopnout do zadní části těla. Ona ho nevidí.