„Přistupujeme k sankcím podle přestupkového zákona. Řidič může na místě dostat pokutu až do výše dvou tisíc korun,“ uvedl vedoucí strážník frýdlantské městské policie František Kloz.

Strážníkům hlavně vadí, že řidiči v panelových sídlištích parkují svá auta tak nešikovně, že brání bezpečnému průjezdu jiným vozidlům. V případě požáru či jiné mimořádné události pak mají záchranáři značné potíže k zásahu vůbec dojet.

Své o tom vědí obyvatelé panelového domu v Družstevní ulici. Když zde loni na podzim hořel byt, tak se hasiči nemohli k místu požáru dostat právě vinou špatně zaparkovaných aut. Přes ztrátu několika drahocených minut se nakonec k místu dostali.

„Po té události se řidiči ukáznili, ale asi jen na měsíc. Chybujícím řidičům jsme proto začali dávat za stěrač lístky s upozorněním,“ dodal František Kloz s tím, že při parkování by měli řidiči ponechat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři a půl metru. Od lístků ale nyní město ustupuje. Řidiči totiž chybují stále.

Neúnosnou situaci s parkováním chce frýdlantská radnice brzy změnit. Pracuje na projektu revitalizace sídlišť. Obyvatelé panelových domů se tak v budoucnu dočkají vyššího počtu parkovacích míst. Přibudou ale také například lavičky a chodníky projdou rekonstrukcí.
„Chceme také vybudovat nástupní plochy pro požární techniku,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Město již zadalo architektovi vypracovat varianty řešení. Podle starosty by měly být známy letos na podzim.