„Mimořádné zastupitelstvo bude mít pouze jediný bod, mistrovství světa. Návrh programu jsme již zaslali primátorovi,“ uvedl zastupitel za SOS pro Liberec Jiří Šolc. Političtí zástupci Liberečanů tak zasednou k jednání v ve čtvrtek 30. srpna v 15. hodin.

SOS pro Liberec a komunisté chtějí, aby byly klíčové dokumenty týkající se mistrovství předloženy nejen plénu jejich kolegů, ale i obyvatelům Liberce.
Mají to být písemné zprávy o všech jednáních, která proběhla v souvislosti se vznikem problémů kolem MS 2009, zpráva původního organizačního týmu s předávacími protokoly a představení nových tváří. Opoziční zastupitelé chtějí vytvořit kontrolní mechanismy, aby nemohlo v budoucnosti dojít k dalšímu zpochybňování celého projektu.

„Rozklíčování problémů včetně zodpovědnosti a projednání dalších konkrétních závazných postupů jistě přispěje ke zdárnému průběhu příprav a utlumení pejorativního nádechu celé kauzy. Jako zastupitelé města jsme toto v této chvíli dlužni svým voličům,“ stojí ve společném dopisu zastupitelů primátorovi města Jiřímu Kittnerovi.

O mimořádném zastupitelstvu se začalo vážně hovořit na začátku srpna. Opoziční zastupitelé se dohodli s primátorem na termínu 30. srpna kvůli prázdninám, aby účast byla co nejhojnější. Podle zákona o obcích musí primátor svolat mimořádné zastupitelstvo do jednadvaceti dnů ode dne, kdy ho o to požádá jedna třetina zastupitelů.