„Tento prodej není v rozporu s legislativou ani vnitřními předpisy magistrátu. Něco jiného je, jestli byl dobrý nebo špatný,“ uvedl na adresu budovy bývalé školky primátor Liberce Jiří Kittner. Občanské sdružení Orfeus vyhrálo výběrové řízení díky předloženému projektu.

Velkorysost Liberce je do jisté míry zákonná i podle Úřadu pro hospodářskou soutěž. „Obecně platí, že rozdíl mezi cenou tržní a prodejní je takzvanou veřejnou podporou. Ta nemůže být poskytnuta podnikatelskému subjektu bez předchozího schválení Evropské komise. Výjimkou je poskytnutí podpory až do výše 200 tisíc eur,“ informoval Kamil Rudolecký, místopředseda úřadu.

V době prodeje však platila hranice nižší, tedy pouhých 100 tisíc eur. Při kurzech platných v té době by mohlo dojít k překročení limitu.

Od roku 2005 nedošlo k výrazným opravám na domě a ani přístup nelze považovat za bezbarierový. Jediné, co se v okolí zbudovalo, je nová opěrná žulová zeď obepínající zahradu.

Zkušenost lidí, kterých se nabízené služby týkají je mizivá. „Nefunguje tam vůbec nic,“ řekl liberecký vozíčkář Jiří Jiroudek.

Školka patří s. r. o

„Snažil jsem se je v zažátcích kontaktovat, ale oni se odvolávali na to, zda seženou peníze,“ líčil jednání s představiteli Orfea vozíčkář. „Myslím si, že v

Liberci ještě neoslovili nikoho,“ podotknul.
Pro svůj vlažný přístup k poskytování slibovaných služeb byla společnost Euridika, držená v stoprocentním vlastnictví občanským sdružením Orfeus, upomínána i městem.
„Problémy s nedodržováním smlouvy zde byly, po upozornění se pak jejich činnost zlepšila,“ konstatoval Jiří Kittner. Město posílá do Klicperovy ulice kontroly, zda sdružení potažmo firma poskytují skutečné služby zdravotně postiženým. Odstoupit od smlouvy je pak podle primátora těžké. „Není jednoduché určit, co ještě poskytování je a co není,“ vysvětlil .

Jednatel společnosti a zároveń předseda občanského sdružení tvrdí, že rozvoj služeb závisí na získávání finančních zdrojů. Náhlý vznik firmy před plánovaným prodejem vysvětluje ekonomickou stránkou věci. „Je zde zaručen samostatný tok peněz, odloučený od dotací. Na podrobnosti je nutné ptát se našeho ekonoma,“ uvedl za Euridiku Bohemiae s. r. o. a Orfea Josef Vanický.