„Mandátový a imunitní výbor ve středu obdržel žádost Okresního státního zastupitelství v Liberci o vyslovení souhlasu s trestním stíháním pana poslance Vondrušky s tím, že se má jednat o údajné zneužívání pravomoci veřejného činitele v osmdesátých letech v nápravněvýchovném ústavu v Minkovicích,“ řekl ve středu Radiožurnálu předseda výboru Miloslav Kala (ČSSD).

Poslance KSČM Josefa Vondrušku viní vězni z osmdesátých let z násilného zacházení.
„Považuji to samozřejmě za průlom, ale na druhou stranu mne mrzí, že policie vyšetřuje pouze Josefa Vondrušku,“ uvedl pro Deník bývalý politický vězeň Jiří Wolf, který se s nynějším poslancem ve vězení setkal.

„Vondruška se v bití vysloveně vyžíval a já věřím, že dojde k soudu, který jej odsoudí,“ doplnil Jiří Wolf.

„Každopádně existuje seznam dozorců, kteří bili vězně a ten chci soudu předložit,“ dodal.

Podle Wolfa to však nebyli jen dozorci, ale i lidé, kteří na dodržování lidských práv ve vězení měli dohlížet.

„Když jsem si stěžoval zástupci ředitele, tak mě zfackoval a dozorující prokurátor mi tehdy pouze řekl, že nás asi málo bijí, když mám odvahu si ještě stěžovat,“ popsal poměry Jiří Wolf.

Vondruška se cítí jednoznačně nevinen. „Já jsem naprosto přesvědčen o své nevině,“ uvedl pro Deník. „Osočení, která proti mně byla různě publikovaná, nechci před jednáním sněmovny blíže rozvádět. Shromažďuji jisté materiály, která tato osočení vyvrátí,“ doplnil Josef Vondruška.

V loňských volbách byl lídrem KSČM v Libereckém kraji a jako vychovatel v dnes ji zrušeném II. nápravněvýchovném ústavu v Minkovicích působil v letech 1972 až 1990. Vondruškovo chování ve věznici podle Lidových novin popsali dva bývalí "muklové" Jiří Wolf a Jiří Gruntorád. Wolf už dokonce v roce 1981.