„Nic podobného jsme dosud nezaznamenali,“ vyjádřil se komisař agentury Miloš Vosyka.

Ačkoliv autorovi myšlenky Varhanního maratonu, opernímu pěvci Luďku Velemu, nešlo o rekord, ale především o zprostředkování zážitku z chrámové hudby a zpěvu co největšímu počtu posluchačů, zapsání do knihy rekordů se nebrání:

„Jen doufám, že nebudeme v rubrice nějakých bláznivých kuriozit,“ poznamenal s úsměvem.

Komisař Miloš Vosyka mistra ujistil, že nic takového nehrozí. „Je to naprosto ojedinělý kulturní počin, který vlastně otevřel novou rubriku,“ podotkl.

Sám komisař se nechal unést

Komisař však nevnímal jen statistické údaje potřebné k zápisu do databáze rekordů.

„Byl to krásný zážitek. Co kostel, to jinak znějící tóny. Nejvíc obdivuji Jaroslava Tůmu. Přestože je naši špičkou ve hře na varhany, nebylo asi pro něho snadné zasednout pokaždé za jiný nástroj a perfektně zahrát,“ dodal.

Loni se uskutečnil první Varhanní maratón v pěti domácích kostelech a po jednom v Německu a v Polsku. Letos varhaník Jaroslav Tůma a pěvci Luďek Vele a jeho dcera Adéla vystupovali v Bílém Kostele, Chrastavě, Kryštofově Údolí, Hrádku nad Nisou, polském Porajowe, německém Jonsdorfu, Seifhennersdorfu, Žitavě a na Grabštejně.

Hrálo se přes dvanáct hodin

To vše za bedlivého pozorování a měření Miloše Vosyky, takže při závěrečném děkování umělcům mohl komisař pobavit posluchače i vystupující, když konstatoval, že maraton byl odstartován v 9 hodin a 28 minut, a poslední tóny zazněly 8 minut po desáté hodině večerní.

Průměrná délka jednoho vystoupení byla 48 minut, celková délka hudby a zpěvu byla 5 hodin a 37 minut a mezi kostely se ujelo 96,6 kilometrů. Posluchačů přišlo celkem 938.