„Promítat budeme přes dataprojektor. V divadelní přístavbě hotelu Perun jsme pak našli slušné filmové plátno,“ uvedl předseda hejnické kulturní komise Kryštov Špidla. Jako zahajovací film zvolili Účastníky zájezdu, podle románu Michaela Viewega. Představení začne po půl desáté večer, až se dostatečně setmí.

„Záleží také na počasí. Do budoucna však nebrání nic tomu, aby se v případě úspěchu akce během letních prázdnin opakovala,“ konstatoval Kryštov Špidla. Dataprojektor si prozatím půjčují, do budoucna však město uvažuje o vlastním.

Členové kulturní komise si vzali za cíl pozvednout kulturní život v městě a přilákat také návštěvníky z blízkého i vzdálenějšího okolí. Jejich činnost je také pak provázaná s takzvaným kamenným kinem, jehož návštěvnost řeší.

Letní kina, v pravém slova smyslu, z Liberecka již zcela vymizela. Zůstávají pouze letní promítání na provizorních místech jako jsou koupaliště, parky či veřejná prostranství. „Na živnost to již není. Na Liberecku je možné promítat pouze dva měsíce v roce,. Ve zbylém období ale musíte o vše pečovat,“ uvedl majitel libereckých kin Karel Mužák. Podobní nadšenci, jako jsou ti v Hejnicích, promítají filmy i v libereckých Lidových sadech, kde volí tématické řady.