„Kolem skla jsem se pohyboval polovinu života, neměl jsem tedy ke sklářské výrobě daleko. Sice jsem žil v Liberci, ale pro podnikání jsem si vybral Heřmanice. Je tady pěkně a dnes jsem rád, že podnikám vlastně na vesnici,“ říká Josef Novotný.

Podnik používá nejrůznější sklářské techniky, mnohé výrobky jsou domalovávány ručně. Cílem firmy je atypická kusová výroba. Skleněné šperky, mísy, obrazy ze skla, vázy a třeba i jídelní soupravy mají punc originálu.

„Šlo nám o to, aby každý náš výrobek měl osobitou tvář. Aby bylo poznat, že pochází od nás,“ zdůrazňuje podnikatel.

V devadesátých letech sklárna v Heřmanicích vytvořila bezmála sto skleněných bankovních interiérů. Vyráběla také originální nábytek z laminátu a skla. Ten se vyvážel například i do Austrálie, Ruska nebo Ameriky.

Dnes putují originální skleněná svítidla až do Guatemaly v Jižní Americe. Do Holandska vyváží podnik zábradlí ze skla. Sklářský ateliér pořádá také každým rokem na podzim Sklářské trhy. Vloni se na ně do Heřmanic sjelo přes 3,5 tisíce návštěvníků.

„Ne vždy se daří tak, jak by člověk chtěl. Ale budu rád, když nám výroba v budoucnu půjde aspoň tak jako dosud. Když vidím, co se děje, stydím se někdy za to, že jsem podnikatel,“ dodává Josef Novotný.