Současně se ale také začaly objevovat stránky, které mohou konkurovat webům velkých měst. Mají diskuzní fóra, informují o počasí, nabízí čerstvé zprávy ze zastupitelstva nebo pouští místní televizi, třeba s reportáží o návštěvě prezidenta republiky.


V průzkumu Deníku nejhůře dopadly internetové stránky obce Křižany. Jejich nedostatky se ukáží už při samotném načítání. Prohlížet se dají totiž jen v Internet Exploreru, zatímco ve stále více používanějším Firefoxu ne. Zobrazí se jen pochodující uvítací nápis.

Slabému obsahu tu nepomůže ani hudba od skupiny The Beatles, která se na webu opakuje stále dokola. Na stránkách je dokonce ještě jméno bývalého starosty.

„Bohužel nemáme nikoho, kdo by se o stránky staral. Brzy k nám ale nastoupí nová pracovnice, tak to se snad změní,“ uvedl starosta Křižan Václav Honsejk.

Žádné aktuality se lidé nedozví ani na stránkách obce Bílé nebo Cetenova. Prázdnotou zeje také úřední deska Čveřína. Stránky Osečné nefungují vůbec.

V Horní Řasnici půl roku zaspali

Málo aktualizované jsou také internetové stránky Horní Řasnice. Naposledy sem přibyla zpráva z radnice koncem letošního února.

„Pracujeme na nové grafice webu. Lidé se na nových stránkách dozví o úspěších našich hasičů, o čem jednali zastupitelé nebo jak pokračuje výstavba vodovodu,“ řekl starosta obce Radek Haloun.

Na druhou stranu se mnoho obcí za poslední rok polepšilo. Nové stránky s čerstvými zprávami mají například v Nové Vsi u Chrastavy nebo ve Všelibicích. Na webu obce Zdislavy dokonce funguje elektronická podatelna.

Potěší také internetové stránky Příšovic. Lidé si z nich mohou stáhnout videozáznamy z jednání zastupitelstva. Naleznou zde ale také reportáž o návštěvě prezidenta Václava Klause nebo o problémech obyvatel obce.