„Nově je rozmístěno na devadesát kontejnerů na tříděný odpad. Pokryli jsme všechna důležitá místa ve městě,“ líčil zvrat v odpadovém hospodářství Hejnic místní místostarosta Jaroslav Demčák. „Každé ze stanovišť je pak připraveno na třídění všech čtyř komodit, tedy pet lahví, skla, papíru, nápojových kartonů a kelímků od jogurtů či igelitu,“ charakterizoval sběrná místa místostarosta.

Síť barevných kontejnerů pak před zásahem radnice byla téměř mizivá. „Měli jsme jen sedm stanovišť a ty nebyly ani kompletní. Umožnili jsme všem obyvatelům Hejnic třídit a teď již záleží jen na nich samotných, jak se k věci postaví,“ uvedl Demčák.

Kromě ochrany životního prostředí je hybnou silou k změnám i ekonomická stránka. „Ukládání komunálního odpadu je nejdražší. Čím více se třídí, tím je potřeba méně prostředků na jeho likvidaci,“ odůvodnil místostarosta. Šetrný přístup Hejničanů by se mohl v budoucnu vrátit v například v menších poplatcích za popelnice.

Obce na Frýdlantsku sváží komunální odpad na skládku na Větrově. Její kapacita je však velmi omezená, její životnost byla vypočítána jen na pět let. Dovážet odpad do liberecké spalovny je pak pro vzdálené a horami odříznuté obce finančně neúnosné.

Zájem o ekologické nakládání s odpady, který současně doprovází rozšiřování služeb, neustále roste. „Přístup k třídění už mají bezmála všichni obyvatelé ČR. Bezmála 80 procent tvrdí, že odpad třídí,“ informoval tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. „Nejlépe na tom jsme právě u odpadů z obalů,“ doplnil.