„Mám vysokorychlostní internet, úplně nový film mám stažený během několika málo hodin. Sice to není v bůh ví jaké kvalitě, zato je to snadné a pohodlné,“ sdělil Deníku filmový fanoušek, který si nepřál uvést své jméno. Bohužel tento názor vystihuje myšlení většiny lidí.

Jsou krůček od krachu

Provozovatelé půjčoven jsou především díky těmto pirátům krůček od krachu. Neví, jak by takřka neomezené moci internetu měli čelit.

„Musíme si přiznat, že provozování půjčovny už není výdělečné. Je to spíš jako takový doplněk k hlavnímu zaměstnání,“ poznamenal majitel liberecké sítě videopůjčoven AVC Karel Brenner. „Je to smutné, ale myslím, že piráti v nejbližších letech kamenné půjčovny úplně zlikvidují.“

Půjčovnám škodí i zákazníci

Zatímco velcí distributoři už se z videotrhu pomalu ale jistě vytrácejí, ti menší zkoušejí nabízet DVD nosiče v balících po mnoha kusech. To se však provozovatelům půjčoven nevyplatí.

„V balíku je jeden dobrý film, ostatní jsou béčka, která si nikdo nepůjčí,“ dodal Karel Brenner.

Půjčovnám paradoxně ubližují také nezodpovědní zákazníci, kteří DVD vracejí často poškrábaná.

„Film na DVD pořídím tak za 1 300 korun. Abych tyto náklady získal zpátky, musel bych film vypůjčit tak čtyřicetkrát. Jenže většina nosičů vydrží průměrně tak deset vypůjčení, pak je můžu vyhodit,“ konstatoval Brenner.