Tradičně největší objem oprav a úprav plánuje Liberec. „Vzhledem k tomu, že některá výběrová řízení na opravy objektů probíhají, neuvádíme celkovou cenu,“ sdělila Dagmar Vodvárková z tiskového oddělení libereckého magistrátu. Opravy chystají v sedmi školských budovách.

Šatny a sociální zařízení bude Liberec vylepšovat v základní škole v Lesní ulici, Jabloňovou čeká rekonstrukce sociálního zařízení v družině a opravy v kuchyni, nová kuchyň se chystá v základní škole v České ulici. Škola v Husově ulici pak čeká na přidělení dotace ze státního rozpočtu. Zde by se mělo zmodernizovat hřiště.

„Letos budeme opravovat za přibližně půl milionu tělocvičnu, kde se budou vyměňovat okna a podlaha,“ vylíčil své záměry frýdlantský starosta Dam Ramzer. Další významnou investicí, která vylepší pobyt žáků ve škole je přívod tepla. „Také zde počítáme s půl milionovou investicí,“ doplnil starosta.

Práce na školních budovách jsou v plném proudu v Hrádku nad Nisou. „Na dvou školách opravujeme střechu. Celková hodnota se pohybuje kolem milionu a půl,“ informoval hrádecký starosta Martin Půta. Během prázdnin musí připravit také novou mateřskou školku, kterou si vyžádal enormní zájem rodičů.

Větší investice pak v Hrádku chystají na příští rok. „Budeme muset celkově zrekonstruovat jednu z našich škol, paradoxně je to ta nejnovější,“ sdělil plány Martin Půta. Oprava školy panelového typu by měla dosahovat výše 26 milionů korun. Podobně náročnou investici plánují do budoucna Hejnice.