Změnu právní formy schválili zastupitelé Libereckého kraje koncem letošního března. Podle krajského radního pro zdravotnictví Jaroslava Krutského to umožní nemocnici efektivněji řídit a rozvíjet.
Množící se dohady o možném prodeji nemocnice radní odmítá. „Není to v našem zájmu. Akcie jsou navíc v listinné podobě na jméno a není možné s nimi volně obchodovat,“ uvedl Jaroslav Krutský.

Před transformací přesto varoval Svaz pacientů České republiky. „S převody nemocnic máme špatné zkušenosti. Ve zprivatizovaných nemocnicích dochází ke snižování platů. Mzdy mladých lékařů jsou tam žalostné. Bohatě odměňován je především management,“ řekl již dříve viceprezident svazu Josef Mrázek.

Podle ředitelky nemocnice Miloslavy Tanečkové nedojde k žádnému plošnému propouštění zdravotníků. Ubírat se nebude ani na jejich platech.

Ředitelka nemocnice však připustila, že může dojít k propuštění některých zaměstnanců, převážně z obslužných provozů.

„Prověřujeme efektivní využití hlavně údržbářů, techniků, uklizeček, ale i řidičů sanitek. Zvážíme i využití některých firem, které pro nás zajišťují služby,“ upřesnila.

Pacienti podle ní převod nemocnice na akciovou společnost vůbec nepocítí.

Nemocnice zatím přijala kvůli dluhům, do kterých se dostala v loňském roce, řadu úsporných opatření. Ty by však neměly snížit zdravotnickou péči o pacienty.

Ušetřit by se mělo hlavně na materiálu. Na jeho nákup totiž liberecká nemocnice vynakládá ročně kolem šesti set milionů korun. Tato částka přitom představuje téměř třetinu jejího rozpočtu.

„Budeme jednat s dodavateli o množstevních slevách,“ dodala ředitelka nemocnice Miloslava Tanečková.

Kvůli rostoucímu deficitu rezignoval na svou funkci koncem letošního dubna bývalý ředitel nemocnice Radko Janoušek. Nemocnice se loni propadla pod jeho vedením do ztráty bezmála šestatřiceti milionů korun. Přitom ještě předloni dosáhla zisku zhruba jedenácti milionů.

Podle bývalého ředitele za to může zejména navýšení mezd a změna úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice zůstává i po převodu nadále v majetku Libereckého kraje. Minoritní podíl by v ní mohlo mít v budoucnu město Liberec. V jeho majetku jsou některé budovy v areálu nemocnice. Ty má kraj zatím v pronájmu.