„Teď u nás máme například jednu lištičku. Dále pak poštolky. Ptáčata vypadnou z hnízda a už jim není jiné než lidské pomoci,“ uvedla inženýrka Ivana Hancvenclová za vedení útulku.

Před létem je stoupající počet zvířat obvyklý. Pracovnice útulku se domnívají, že vyšší počet nalezených pejsků může souviset s dobou dovolených.

„Lidé možná nevědí, co se svými mazlíčky, tak je prostě pustí venku“, odhaduje Ivana Hancvenclová. Pejsek nebo jiné zvířátko může být hezkým dárkem za vysvědčení. Tento živý dárek však vyžaduje velkou pozornost, je proto potřeba si všechno dobře rozmyslet.

„O prázdninách mají děti čas, jak ale začne škola, už se zvířátku nemohou tolik věnovat. Dítě by také mělo vědět, že pejsek nebo kočička, to není jen radost, ale hlavně povinnost, kterou musí zvládnout. S pořízením mazlíčka by měla souhlasit celá rodina a o péči se dělit,“ upozorňuje vedoucí útulku. Útulek ale nabízí i rarity.

„Zájemci si u nás mohou osvojit i jiná zvířata. Teď máme osmáky degu, které bychom rádi věnovali. Někdy jsou to papušci, křečci,“ dodala Ivana Hancvenclová.

Malí i velcí milovníci zvířat mají však i jinou možnost, jak pomoci útulku. Kdokoliv může přijít, půjčit si pejska a jít s ním na procházku.

„Jsme moc rádi, když nám lidé pejsky vyvenčí, je to pro nás velká pomoc“, řekla Ivana Hancvenclová.

Zařízení pro zvířata v nouzi je otevřeno pro zájemce o venčení zvířátek denně i během prázdnin v době od půl jedenácté do šestnácté hodiny.