„Výskyt zánětu je letos extrémní až atypický, a to především u mladých dívek a žen. Některým se dokonce onemocnění rozšířilo na ledviny,“ sdělil primář urologie Jan Mečl.

Kvůli horku se navíc častěji hlásí pacienti s močovými kaménky. Příčinou obou nemocnění je podle Jana Mečla hlavně nedostatek tekutin v těle. „Lidé málo pijí, více se potí a v ledvinách se proto tvoří méně moče než obvykle. To vede k zánětům a vzniku kaménků,“ uvedl. Primář varuje i před koupáním ve znečištěných nádržích.

Lůžková část urologického oddělení pojme 17 pacientů. V současné době je pouze jedno volné. „Už se nám stalo, že jsme museli využít další oddělení v nemocnici,“ řekl Jan Mečl.

Podle mluvčí nemocnice Alexandry Bednárkové stráví pacienti se zánětem močových cest na nemocničním lůžku zhruba jeden týden.

Běžný zánět močového měchýře se projevuje častým, až bolestivým močením, může ukázat také krev v moči.

Varovným příznakem bývá bolest v bedrech s vysokou teplotou. Léčba spočívá v podání antibiotik. Bolest obvykle ustoupí do dvou dnů. Záněty močového měchýře a ledvin postihují nejčastěji ženy ve věku mezi 20 až 35 lety.