„V současné době zahajujeme jednání. S lidmi se chceme pochopitelně domluvit,“ uvedl starosta Chrastavy Michael Canov.

Zhruba dvoumetrový pás pozemků použije město k rozšíření vozovky, po níž denně projíždí až stovka kamionů.

Před dvěma lety byli obyvatelé proti tomu. Sepsali petici a založili občanské sdružení. Navrhovali, aby přeložka nevedla centrem, ale obchvatem okolo města.

Podle starosty je to ale nemožné. „Taková varianta je pro nás zatím utopií,“ konstatoval.

Dnes už se většina obyvatel se stavbou smířila. „Na hluk a otřesy od kamionů jsem si částečně zvykl. Alespoň bude silnice konečně široká a nebude tu docházet ke kolizím. Návěs mi už několikrát rozbil plot,“ řekl Rudolf Šetřil z Chrastavy.

Lidé z Pobřežní ulice vidí nyní jiný problém. Úprava silnice totiž počítá s vybudováním protihlukových stěn. A to se lidem nelíbí.

„Stěna má být vysoká dva metry. Připadal bych si na vlastní zahradě jako v kriminále,“ míní Rudolf Šetřil.

Jak uvedl starosta, o výstavbě stěny nerozhoduje město. „Nová silnice musí splňovat určité hygienické normy.“ „Naší snahou není obehnat lidi zdí,“ řekl Michael Canov.

Výstavba přeložky má být podle plánu rozdělená na tři etapy. Nejprve je potřeba vybudovat kruhovou křižovatku poblíž čerpací stanice u sjezdu z čtyřproudé silnice na Liberec. Z křižovatky pak povede nová silnice, která se napojí na Pobřežní ulici. Stavební práce by mohly být podle starosty zahájeny už letos.

Druhá etapa počítá s rozšířením stávající Pobřežní ulice. Třetí by měla připojit přeložku na silnici směrem na Frýdlant.

Celkové náklady přesáhnou dle odhadu 140 milionů korun. Stavbu zaplatí kraj, přispět by měla i Evropská unie.

„O grant z fondu Evropské unie budeme žádat nejpozději počátkem příštího roku,“ sdělil krajský radní pro dopravu Vladimír Richter.