To se může nepříznivě promítnout do cen hlavně pečiva, masa, mléka nebo vajec. Deníku to řekl místopředseda Agrární komory pro Liberec a Jablonec nad Nisou Jiří Teplý.

„Po žních se sice sklady naplní a cena mouky mírně klesne, to ale vydrží jen pár měsíců. Na podzim nejspíš dojde ke zdražení,“ dodal.

Nejhůř jsou na tom podle něj jarní obiloviny, převážně oves. „Porosty jsou díky suchu velmi řídké. Předpokládáme, že úroda bude slabá.“

Mnohem lépe jsou na tom ozimé plodiny, které letos dobře přezimovaly a místy i přerostly. I díky teplu přijdou letos žně o 14 dní dříve než obvykle, tedy kolem 25. června.

„Mnohem více než nižší úrody se ale obáváme přívalových dešťů a krup, které mohou na polích způsobit katastrofu,“ řekl Jiří Teplý.

Meteorologové přitom předpovídají, že slunečné počasí a horko bude v Česku vládnout do první poloviny července.

Podle výrobců pečiva rozhodnou o zdražování hlavně žně a kvalita úrody.

„Nechci dělat předčasné závěry. Faktem je, že se nižší úroda může odrazit na cenách pekárenských výrobků. Navíc se zvedají náklady na energie a naftu,“ řekl ředitel Jizerských pekáren Roman Kozák.

K poslednímu zvyšování cen přikročily pekárny loni v polovině roku. Pekárenské výrobky tehdy zdražily až o deset procent.