Ten táhl automobil před sebou dalších několik desítek metrů. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly bylo v době nehody zařízení na přejezdu v pořádku. Cestující z vlaku vyvázli bez zranění. „Jen desetileté dítě utrpělo šok, potom co vidělo nehodu z okna vlaku. Zdravotníci ho převezli do nemocnice,“ uvedla mluvčí liberecké záchranky Kristýna Fejfarová. Cestující odvezl z místa nehody asi po hodině náhradní autobus. Odstraňování následků nehody a vyšetřování přerušilo dopravu na trati nejméně na dvě hodiny.

Loni takto zemřelo 42 lidí. Podle mluvčího Drážní ispekce Zdeňka Neusara se počet nehod na přejezdech nesnižuje, je proto potřeba riskující řidiče umírnit.

Jakým způsobem se snažíte snížit počet nehod?

Pořádáme různé osvětové kampaně, které zaměřujeme nejen na řidiče, ale i na školáky. Například v březnu se z děti dozvěděly z časopisu, jak se mají chovat ve stanici, ve vlaku, na přejezdech i na trati. Také připravujeme s policií bezpečnostní akce u přejezdů.

Připravujete další kampaně?

Právě rozjíždíme kampaň pomocí billboardů, kde budeme upozorňovat na nebezpečí hrozící v drážní dopravě. Navíc společně s Českým sdružením obětí dopravní nehod rozvíjíme spolupráci na projektech zaměřených zejména na prevenci nehod a úmrtí dětí na silnicích.