Dvaadvacet vysoušečů zapůjčil Liberecký kraj, dalších osm jich přivezli hasiči ze Železného Brodu.

„Přístroje pomohou zbavit stěny domu vlhkosti. Ideální je jejich použití v uzavřených prostorách,“ uvedl ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení libereckých hasičů Miloslav Starý.

Vysoušeče zapůjčují hasiči několikrát do roka. Naposledy byly v „akci“ minulý týden, kdy prudký déšť zatopil byt na Králově Háji v Liberci.

Pravidelně každý rok používají vysoušeče v obci Višňová, která leží na řece Smědé. „Loni se řeka dokonce vylila dvakrát,“ poznamenal místostarosta Višňové Ivan Bubeníček.

Odklízení následků živlu se obyvatelé Oldřichova věnovali i celý včerejší den. Mnozí neskrývali vyčerpání. Na pomoc přišli i sousedé.

„Bahno jsme z domu odnášeli i po setmění. Druhý den jsme se brzy ráno dali opět do práce. Zničená je nová kuchyně i elektronika,“ řekl Jakub Mazánek.

Podle hrádeckého starosty Martina Půty funguje elektřina ve všech patnácti postižených domech.

“Ráno jsme tam vyslali elekrikáře na revizi. Rodiny obcházeli i pracovníci sociálního odboru s nabídkou mimořádných sociálních dávek,“ sdělil starosta.⋌

Po povodni vysoušejí své domovy

Lidé z vytopených domů vysoušeče vítají. Všem jde naštěstí elektřina, takže mohli přístroj okamžitě uvést do provozu.

„Nejprve jsme do dali do komory. Ještě včera ráno tam bylo kolem půl metru bahna a vody. Poté budeme vysoušeč postupně přesouvat do dalších provlhlých místností,“ řekl Jakub Mazánek z Oldřichova na Hranicích.

Jiní lidé zase sází na pěkné počasí a vysoušeče odmítli. „Budeme raději větrat,“ podotkla Marcela Zvoníčková, která právě vezla do kontejneru desítky sklenic se zavařeninami.

V kontejnerech skončila často i elektronika, nábytek, oblečení nebo také potraviny. Ty se začaly během včerejšího parného dne na slunci kazit a obcí se nesl nepříjemný zápach.

„Kontejnery postupně vyměňujeme. Vyvážíme také septiky,“ uvedl starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Postižení lidé se shodují, že následky kalamity budou odstraňovat mnoho měsíců. Nánosy bahna zničily i zahrádky a záhony. Uhynulo také několik krůt.